3.10.14

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στην Πολυνησία πλοιάριο των ιθαγενών
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ ανακάλυψαν το μέρος ενός πλοιαρίου το οποίο χρησιμοποιούνταν στην  Ανατολική Πολυνησία, πριν από 600 χρόνια και αποδεικνύει την ανάπτυξη της ναυτιλίας των ιθαγενών πριν την ‘ανακάλυψή’ τους από τους Ευρωπαίους θαλασσοπόρους.


Το θραύσμα βρέθηκε στην ακτή της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το Sci-News.
Είναι γνωστό ότι οι Πολυνήσιοι ήταν καλοί ναυτικοί. 

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν την εικόνα των κανό της Πολυνησίας μόνο από τις περιγραφές των ευρωπαίων θαλασσοπόρων. 

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν απτή απόδειξη ενός σκάφους με το οποίο γίνονταν η επικοινωνία και ανταλλαγή αγαθών από τους ιθαγενείς  μεταξύ των νήσων του περίφημου τριγώνου  των νησιών της Χαβάης, της Νέας Ζηλανδίας και του νησιού του Πάσχα.

Τα υπολείμματα του μικρού σκάφους ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους το 2012, στο Νότιο Νησί (Νέα Ζηλανδία). Ήταν ένα κομμάτι μήκους 6 ποδιών από τα πλευρά του πλοίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για πλοιάριο και έλαβε  την ονομασία προς τη τιμήν του ποταμού Αναβέκα, κοντά στις εκβολές του οποίου βρέθηκε και ήταν φτιαγμένο από ξύλο κωνοφόρου δένδρου, το οποίο δεν αλλοιώνεται με τη ξηρασία, ούτε διαβρώνεται και φύεται έντονα στη Νέα Ζηλανδία.

Το τελευταίο ταξίδι, το πλοιάριο το έκανε περί το 1400. Είχε μήκος 20 μέτρα με ικανό βάθος για μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων.

Στα πλευρά του είχε σκαλισμένες εικόνες θαλάσσιων χελωνών. Το θραύσμα που βρέθηκε είχε οπές στις άκρες για τη σύνδεσή του με τα άλλα τμήματα του σκάφους.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: