10.10.14

Απολιθώματα αρκούδας τριών εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν στα Γρεβενά

Στην περιοχή των Γρεβενών ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μιας αρκούδας γιγαντιαίων διαστάσεων, καθώς το παλαιοπεριβάλλον ευνοούσε την ανάπτυξη τέτοιων μυθικών θηρίων.


Την  αποκάλυψη αυτή έκανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ευαγγελία Τσουκαλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τη μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα απολιθώματα της αρκούδας με το επιστημονικό όνομα Agriotherium περιλαμβάνουν μια πτέρνα από τον αριστερό ταρσό ηλικίας  τριών εκατομμυρίων ετών.

«Ενδεικτικό του μεγέθους του ζώου είναι ότι η πτέρνα του που βρέθηκε είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας» επεσήμανε η καθηγήτρια, συμπληρώνοντας ότι, με την ανασκαφή, το αγριοθήριο εντοπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από τις επιστημονικές μελέτες, το συγκεκριμένο ζώο έζησε μαζί με τη μικρότερη αρχαϊκή αρκούδα Ursus etruscus -τον κοινό πρόγονο της αρκούδας των σπηλαίων και της καφέ αρκούδας που έζησε πριν από 1,5 εκατ. χρόνια- σε συνθήκες πυκνής βλάστησης, πλούσιων υδάτων και υψηλότερης θερμοκρασίας από τη σημερινή.

Στην ομιλία της, η κ. Τσουκαλά έκανε μνεία και στα περίπου 5.000 νεογιλά δόντια που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Λουτρών του Σπηλαιοπάρκου Αλμωπίας και ανήκουν στο είδος Ursus ingressus, ένα είδος από τον κλάδο των αρκούδων των σπηλαίων που εξαφανίστηκε στο τέλος της πλειστοκαινικής περιόδου, δηλαδή πριν από 10.000 χρόνια.

«Διατηρήθηκαν, παρά την ευθραυστότητά τους όλοι οι τύποι των νεογιλών (εμπρόσθια ή πλαϊνά δόντια) και, ιδιαίτερα, από τους 2000 περίπου νεογιλούς κυνόδοντες, μπορεί να διακρίνει κανείς αν αυτοί προέκυψαν από τον πρόωρο θάνατο ή από τη διαδικασία αντικατάστασης των νεογιλών από τους μόνιμους κυνόδοντες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσουκαλά.

Συνέδεσε, μάλιστα, τις λαϊκές ονομασίες δρακοσπηλιές ή δρακότρυπες, που αφορούν σπήλαια ανά την Ελλάδα, στην εξωτερική εμφάνιση των αρκούδων των σπηλαίων που είχαν έντονο προφίλ εξαιτίας των εξογκωμένων μετωπικών οστών. «Ο άνθρωπος συνέδεσε την παρουσία του μέσα στα σπήλαια με την παρουσία των αρκούδων, που του φαίνονταν σαν δράκοι» διευκρίνισε.

Όνειρο, πάντως, της καθηγήτριας, η οποία είναι επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και παλαιοντολογικής έρευνας του Α.Π.Θ. στην περιοχή των Γρεβενών, είναι η δημιουργία ενός εθνικού μουσείου φυσικής ιστορίας προκειμένου να βρουν στέγη όλα τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, αλλά και απολιθώματα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.Πηγή: econews
Δεν υπάρχουν σχόλια: