11.9.14

Αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνηςΧάλκινο αγαλματίδιο ενός ίππου, ανακαλύφθηκε το 1923. Η λιτή του εμφάνιση δείχνει ότι αυτό το αριστούργημα ανήκε στην πρώιμη κλασική περίοδο του 5ου αιώνα π.Χ.


Στη δεκαετία του 1960 αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητα του αγαλματιδίου, λόγω της τελειότητας που παρουσίαζε και τότε άρχισε μία διεθνής σκανδαλώδης έντονη επιστημονική συζήτηση, γράφει το ρωσικό αρχαιολογικό δελτίο.

Επιστήμονες διατείνονταν ότι ήταν αδύνατο στην κλασική εποχή να δημιουργήθηκε αυτό το τέλειο αριστούργημα, αφού η γλυπτική τελειοποιήθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο. Μετά, όμως, από μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της θερμοφωταύγειας, χρονολογήθηκε ο αργιλικός πυρήνας του και έτσι επιβεβαιώθηκε ότι η εργασία του έγινε πριν από 2.600 χρόνια σε ελληνικό εργαστήριο.

Σημειώνεται ότι η γνώση των επιστημόνων για παρόμοιες μορφές καλλιτεχνικών δημιουργημάτων ήταν για την εποχή της «επαναχρησιμοποίησης της ελληνικής τέχνης», στην ελληνιστική περίοδο, από την οποία έχουν ανακαλυφθεί πολλά καλλιτεχνικά χάλκινα έργα.

Κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου, τα αγάλματα που αναπαριστούσαν ζώα είχαν κυρίως θρησκευτικό  χαρακτήρα. 

Χάλκινοι ίπποι ή έφιπποι, συνήθως απονέμονταν σε αγώνες που διεξήγοντο στην Ολυμπία- Πανελλήνιοι Ιεροί Αγώνες Ολυμπίας-, στους Δελφούς, στον Ισθμό κ.α. 

Η πρακτική αυτή συνεχίσθηκε και κατά την ελληνιστική περίοδο, όταν οι γλύπτες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα άλογα για άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα, στη διακόσμηση μιας ιδιωτικής κατοικίας. Κυρίως αυτό επικράτησε κατά την ρωμαϊκή περίοδο, όπου τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είχαν γίνει περιζήτητα.

Σήμερα το αγαλματίδιο του χάλκινου ίππου που βρέθηκε στην Ελλάδα (το δημοσίευμα δεν αναφέρει που βρέθηκε, σε ποια τοποθεσία) βρίσκεται εκτιθέμενο στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: