5.8.14

Οι Νεάντερταλ ήταν και χορτοφάγοι 
Η σπηλιά των Νεάντερταλ στην ισπανική περιοχή  Ελ Σάλτ

Στην επιστημονική κοινότητα είχε αποδεχθεί ότι οι αρχαίοι νοήμονες πρόγονοί μας, οι Νεάντερταλ ήταν κατά βάση σαρκοφάγοι.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι πρωτο-άνθρωποι ήταν παμφάγοι.


Αυτό αποδεικνύεται από την ανάλυση περιττωμάτων ηλικίας 50 χιλιάδων ετών, τα οποία περιέχουν ενδείξεις ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν ρίζες, μούρα, καρύδια, χωρίς να σταματήσουν την κρεοφαγία.


      Τα κόπρανα των Νεάντερταλ, αποκτούν σήμερα τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα εικονιζόμενα είναι 50 χιλιάδων ετών.

Αυτά είναι τα παλαιότερα περιττώματα που έχουν βρεθεί ποτέ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και του Πανεπιστημίου La Laguna (University of La Laguna) υποστηρίζουν ότι υπερεκτίμησαν το ρόλο του κρέατος στη διατροφή των Νεάντερταλ. Ίχνη φυτικών τροφών έχουν βρεθεί στα κόπρανα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή  Έλ Σάλτ -El Salt, στην Ισπανία.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ ήταν αποκλειστικά σαρκοφάγοι και  ό, τι – για παράδειγμα- προτιμούσαν το χοιρινό και βόειο κρέας, τώρα τα πράγματα αλλάζουν, οι Νεάντερταλ αποδεικνύεται ότι ήταν παμφάγοι.


«Οι προϊστορικοί άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν συχνά τα δόντια τους ως εργαλεία, αρπάζοντας ή δαγκώνοντας τα φυτά», σημειώνει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια, María Ainara Sistiaga Gutiérrez, επικεφαλής της μελέτης.
«η ανίχνευση που είχε γίνει στα μικροαπολιθώματα των δοντιών τους δεν έδειξε ότι η διατροφή τους ήταν βασισμένη  στη φυτική διατροφή».

 Για το λόγο αυτόν, οι ερευνητές αποφάσισαν να αναλύσουν τους δείκτες των κοπράνων των αρχαίων ανθρώπων.

Όπως αποδείχθηκε, οι Νεάντερταλ είχαν ως κύρια πηγή διατροφής το κρέας, αλλά την ίδια στιγμή δεν περιφρονούσαν την τροφή των φυτών.

Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία μια ένωσης που ονομάζεται
5β – Στιγμαστανόλη (Stigmastanol), ένα προϊόν αποσύνθεσης της φυτεστερόλης.

Αποδεικτικά στοιχεία της κατανάλωσης κρέατος βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα και μόνο ορισμένα βρέθηκαν εμπλουτισμένα με στοιχεία κατανάλωσης φυτικών προϊόντων.Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται αερο-χρωματογραφία για το διαχωρισμό των χημικών ουσιών στα αρχαία δείγματα καθώς και  φασματόμετρο μάζας για να προσδιορισθούν που είναι τα κατάλοιπα και σε ποιες ποσότητες μορίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, ήταν η πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι Νεάντερταλ  δεν έτρωγαν μόνο κρέας- αν και το κρέας που έτρωγαν ήταν πολύ περισσότερο από αυτό που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Επιπλέον, η μελέτη των αρχαίων κοπράνων βοηθά να κατανοήσουμε πως το σώμα του Νεάντερταλ αντιδρά στη χοληστερόλη.

Οπωσδήποτε είναι πιθανόν η διατροφή του Νεάντερταλ  να έχει αλλάξει συνακόλουθα με τις εποχές και τις κλιματολογικές συνθήκες.


--
Από το επιστημονικό άρθρο: The Neanderthal Meal: A New Perspective Using Faecal Biomarkers

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: