3.8.14

Σκόπια: Αλλοδαπές νύφες δίνουν ελπίδα στα σλαβικά χωριά
Η Αλίντα στο παντοπωλείο του χωριού με τον Γκοράν και την κόρη τους: «Η ζωή εδώ είναι πολύ καλύτερη από την Αλβανία»

Αύγουστος 3, 2014.

Στο χωριό Μπρέστ, έχει εξαντληθεί η πιθανότητα για τους εργένηδες,  στην  αναζήτηση μιας νέας γυναίκας. 


Συγχρόνως η κοινοτική αρχή, πληρώνει τους εργένηδες τα εισιτήρια σε ταξίδια για εύρεση συζύγων, προκειμένου να φέρουν στο χωριό νύφες από το εξωτερικό, και  το ‘εξωτερικό’ είναι προς το παρόν,  κυρίως, η Αλβανία.

«Η ζωή δεν είναι τόσο άσχημη εδώ», λέει η 31χρονη Αλβανή, Αλίντα Τερκόφσκα, ενώ στέκεται πίσω από τον πάγκο του παντοπωλείου του ορεινού χωριού που βρίσκεται στο δήμο του Μπρέστ, στην απομονωμένη δυτική  περιοχή  του νοτιο-σλαβικού κράτους των Σκοπίων.

Η Αλίντα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην παραλιακή πόλη Λέζα της Αλβανίας και έφθασε στο Μπρέστ, πριν από εννέα χρόνια, όταν ήταν 22 χρονών και νυμφεύθηκε τον Γκοράν, σλαβικής καταγωγής (σήμερα 43 ετών) και έχουν αποκτήσει ένα κορίτσι και ένα αγόρι.

«Όλα έγιναν μέσα σε έναν μήνα, από τότε που συνάντησα τον Γκοράν. Είχε έρθει στη Λέζα να βοηθήσει τον εξάδελφό του- που ήταν μεγαλύτερος -  να βρει μια νύφη, αλλά η τύχη το έφερε να βρει νύφη για τον εαυτό του», θυμάται, γελώντας ανοιχτόκαρδα,  η Αλίντα.

«Στην αρχή χρειαζόμασταν διερμηνέα για να μιλήσουμε», θα θυμηθεί η Αλίντα που τώρα μιλάει άπταιστα τη γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων.

Ο γάμος έγινε αμέσως, όταν ο πατέρας της Αλίντα πείσθηκε να δώσει το χέρι της κόρης του στο Σλάβο από τα Σκόπια.

Κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο οικογενειών ήταν η πίστη τους στην Ορθοδοξία, και αυτό τους βοήθησε να συνδεθούν αμέσως.

Βέβαια, ο Γκοράν είχε πληρώσει περίπου χίλια ευρώ στους μεσίτες που τον σύστησαν στους κατοίκους της Λέζα και ιδιαίτερα στις υποψήφιες νύφες.

«Ήθελα μια γυναίκα που θα μπορούσε να ζήσει στο χωριό και που θα μπορούσε να εργασθεί μαζί μου. Την βρήκα», είπε γελώντας.

Ο γάμος αυτός στο χωριό Μπρέστ είναι ένα παράδειγμα για εύρεση συζύγου στους άνδρες του χωριού που πλήττονται από έλλειψη γυναικών, λόγω της φυγής τους από την απομακρυσμένη περιοχή στα αστικά κέντρα.

Οι Αλβανές δίνουν ζωή και μια ηλιαχτίδα ελπίδας στα χωριά που ερημώνονται από την εγκατάλειψη των κατοίκων τους.

Πάντως ο κοινοτάρχης του χωριού έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συγκράτηση των νέων του χωριού στο τόπο τους.

Έχει οργανώσει ταξίδι για 25 πιθανούς γαμπρούς από το χωριό στην Ουκρανία.

Ο ‘προξενητής’ κοινοτάρχης πληροφορήθηκε πως υπάρχει μια περιοχή στην Ουκρανία που έχει μεγάλη έλλειψη ανδρών.

 Έχει συνεννοηθεί με την πρεσβεία των Σκοπίων στο Κίεβο, η οποία, όμως τον πληροφόρησε ότι στην περιοχή γίνεται πόλεμος και πρέπει να περιμένει να κοπάσουν οι εντάσεις.

Θα τονίσει: «Εμείς δεν θα φεισθούμε χρημάτων  για να ναυλώσουμε ένα ή δύο λεωφορεία για την Ουκρανία. Τα έξοδα τα πληρώνουν όλες οι οικογένειες του χωριού», σημειώνει η εφημερίδα Σέκουλι στην ηλεκτρονική της έκδοση.--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: