18.8.14

Ο διάπλους της Μεσογείου και οι Νεάντερταλ στην Κρήτη


Αύγουστος 18, 2014.

Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Κρήτη, ευρήματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη πανάρχαιας ναυσιπλοΐας.


Ειδικότερα, στην περιοχή Πλακιά στην νότια Κρήτη, αρχαιολογική ομάδα  με επικεφαλής τον Τόμας Στάσερα της αμερικανικής σχολής κλασικών σπουδών και την Ελένη Παναγοπούλου από την επιθεώρηση παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ανακάλυψαν περιοχή παλαιολιθικής περιόδου.  

Σημαντικό σημείο αυτής, είναι στο φαράγγι του Πρέβελη και τα ευρήματα χρονολογούνται από 130.000 ως 700.000 έτη.  

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη της αρχαιότερης ναυσιπλοΐας στον κόσμο.
Ενδεικτικά εργαλεία, μεταξύ άλλων, είναι λίθινοι κόφτες και άξονες τριβής, τα οποία από τους αρχαιολόγους εκτιμούνται ότι έχουν  ηλικία 130 χιλιάδων ετών και χρησιμοποιούνταν από τους Νεάντερταλ.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ έχουν έρθει διαπλέοντας  τη θάλασσα.
Τα ευρήματα στοιχειοθετούν την ένδειξη ότι τα θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο Θάλασσα, έχουν αρχίσει πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, από ό, τι μέχρι σήμερα πιστεύονταν και αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι είχαν γνώσεις και ικανότητες ναυσιπλοΐας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, παρά τα πολλά χρόνια της μελέτης της προϊστορίας στο νησί της Κρήτης, αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της ανθρώπινης παρουσίας, πριν από την νεολιθική περίοδο (7.000-3.000 π.Χ.)., δεν είχαν εντοπισθεί.

Η ανακάλυψη έγινε μεταξύ των ετών 2008-09 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αρχαιολογία» το 2010,  ως μία από τις δέκα πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: