14.8.14

Σκόπια: «Οι Έλληνες εκφράζονται με την αρχαιολογία στο θέμα του ονόματος»

Αύγουστος 14, 2014.

Σχόλιο της σλαβικής τηλεόρασης Άλφα των Σκοπίων, αναφέρεται σε δημοσίευμα  της ελληνικής εφημερίδας ‘Αγγελιοφόρος’ που είχε τον τίτλο «Τα μυστικά της μακεδονικής γης» και κατηγορεί τις αρχές των Σκοπίων για «διάθεση (τάση) αλυτρωτισμού εναντίον της Ελλάδας».


«Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2014, στην Ουαλία, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής του NATO, στην οποία  οι ηγέτες της γειτονικής χώρας δείχνουν προθυμία να παρακολουθήσουν, αν και δεν έχουν κάνει το παραμικρό βήμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και της διάθεσης αλυτρωτισμού κατά της Ελλάδας», γράφει η ελληνική εφημερίδα (όπως την  παρουσιάζει το σλαβο-σκοπιανό κείμενο).

Στο ελληνικό δημοσίευμα- συνεχίζει η σκοπιανή Άλφα- υπενθυμίζονται οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά ερμηνεύονται με ελληνικό τρόπο.

Γράφει η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης: «Μετά την εκλογή του Νίκολα Γκρούεφσκι, η Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων, για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, για ένα όνομα που θα χρησιμοποιείται παντού».

Φυσικά όχι στην κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά για ονομασία σύνθετη.
Αυτό δεν αρέσει στις αρχές των Σκοπίων που θέλουν να υιοθετήσουν το όνομα της Μακεδονίας και να δημιουργήσουν ένα νέο έθνος, το έθνος των Μακεδόνων», γράφει η ελληνική εφημερίδα.

Στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης, περιλαμβάνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, όπου ανακαλύφθηκε μεγάλος βασιλικός τάφος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου είπε : «βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη».

Το ελληνικό δημοσίευμα, επισημαίνει ότι πρόκειται «για μακεδονικό τάφο, πολύ μεγαλύτερο από τον τάφο του πατέρα του Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο τον Β΄ και δείχνει ότι υπάρχουν, ακόμη,  θαμμένα κάποια πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που επιβεβαιώνουν τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές των  αρχαιολόγων και τις επιγραφές των προγόνων μας. Όλα αυτά κάνουν ένα μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής ιστορίας. Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, ώστε να καταλάβουν την αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας στο νοτιοσλαβικό κράτος. Και ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιδιώκει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» για αλυτρωτικούς στόχους», σημειώνει η ελληνική εφημερίδα, σύμφωνα με το σλαβο-σκοπιανό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: