12.8.14

Οι Σκοπιανοί αναφέρονται στον επιβλητικό τάφο της Αμφίπολης


«Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της συζύγου του, Ρωξάνης και του υιού τους Αλεξάνδρου,  στην Ασπροβάλτα;», γράφει το δημοσίευμα του Πλας Ίνφο.

Αύγουστος 12, 2014.

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγάλο τάφο, κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης, τον οποίο χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που επισκέφθηκε την περιοχή, ως ‘εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη’, δημοσιεύει ο ελληνικός Τύπος.


«Είναι βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα», δήλωσε ο Σαμαράς μετά από μια περιοδεία στην περιοχή της αρχαίας τούμπας, συνοδεία με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ανασκαφές θα αποκαλύψουν έναν σημαντικό αρχαίο μνημείο. Σύμφωνα με την Περιστέρη,  οι ανασκαφές που διενεργούνται τα δύο τελευταία χρόνια στον τάφο του λόφου Κάστα, αποκάλυψαν ένα μοναδικό χώρο που χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. δηλαδή μεταξύ 325 και 300 π.Χ.

Δημοσιεύματα παρουσιάζουν μια  οδό που οδηγεί σε μια επιβλητική είσοδο του τάφου, στον οποίο και στις δύο πλευρές της εισόδου είχαν τοποθετηθεί σφίγγες, μυθολογικά ανθρώπινα όντα, λιοντάρι και πτηνά.

 Υπάρχει πιθανότητα ο τάφος να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ή τη σύζυγό του Ρωξάνη και του γιού τους Αλέξανδρο IV.  Αυτή και ο γιός της, εκτελέστηκαν με εντολή του Κασσάνδρου, εν μέσω μαχών για τη διαδοχή.

Η αρχαία Αμφίπολη ιδρύθηκε ως αποικία από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. και κατακτήθηκε από τον Φίλιππο τον Β΄το 357 π.Χ, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
1 σχόλιο:

Xara Kapsanaki είπε...

ειναι πολλά τα λεφτά Άρη

http://www.interreg.gr/el/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%B3%CE%B4%CE%BC.html