11.8.14

Ποιοι είναι οι Γαζήδες στο Ιράκ;
Αύγουστος 11, 2014.

Δεινή είναι η θέση των δεκάδων χιλιάδων κουρδικής καταγωγής, οι ονομαζόμενοι Γαζήδες, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από τη λαίλαπα των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ.


Οι Γαζήδες καταφεύγουν στα όρη της περιοχής προκειμένου να διασωθούν και πεθαίνουν κατά δεκάδες από την πείνα και τη δίψα στα άγονα βουνά, ενώ για αυτούς έχουν κινητοποιηθεί οι κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2014, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια» για τη διάπραξη της πιθανής ‘γενοκτονίας’ των Γαζήδων.

Λίγες ώρες αργότερα, αμερικανικά αεροσκάφη άρχισαν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον  των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»-ΙΚΙΛ,  στην βόρεια επαρχία Νινευή στο Ιράκ, την ιδιαίτερη πατρίδα, επί αιώνες των Γαζήδων και των Χριστιανικών κοινοτήτων, επιτρέποντας τους Πεσμέργκα να διανοίξουν ένα ασφαλή διάδρομο προς την Περιφέρεια του Κουρδιστάν, όπου κατά χιλιάδες έχουν φθάσει.

Οι ευρωπαϊκές μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, την Παρασκευή, συσπειρώθηκαν στην υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», προκειμένου να βοηθήσουν τους Γαζήδες.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, δεσμεύθηκε να υπερασπισθεί τους «Γαζήδες αδελφούς και αδελφές».

Αλλά, ποιοι είναι οι Γαζήδες;Ποια είναι αυτή η κοινότητα που οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις εναντιώνονται για τις ωμότητες εναντίον τους;

 Κατ’ αρχήν είναι κυρίως Κούρδοι- τουλάχιστον στο βόρειο Ιράκ-  των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ανάγονται στην αρχαιότητα και στον αρχαίο Ζωροαστρισμό και τον Ινδουϊσμό, καθώς και στον Χριστιανισμό και στοιχεία από το Ισλάμ. 

Ήταν διωκόμενοι και στην περίοδο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ποτέ , όμως, όπως τώρα.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο Βιάν Νταχίλ, ένας Γεζήδης στο ιρακινό κοινοβούλιο, ούρλιαζε ενώπιον των συναδέλφων του βουλευτών, ότι ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει άμεσα τους Γαζήδες, λόγω του ότι κατά δεκάδες πεθαίνουν στο όρος Σινγκάλ, όπου είχαν καταφύγει για να αποφύγουν τη φυλάκιση ή το θάνατο από τους τρομοκράτες του ΙΚΙΛ.
«Ζητάμε ανθρωπιστική αλληλεγγύη! Κάντε κάτι για να τους σώσετε!», ικέτευε, αλλά ο λόγος του δεν εισακούσθηκε.

Ιρακινός αξιωματούχος απάντησε ότι «δεν πηγαίνει κανείς να τους βοηθήσει, μόνη ελπίδα ο υπόλοιπος κόσμος».

Την Πέμπτη ο Ομπάμα είπε «λοιπόν, η Αμερική θα τους βοηθήσει» και ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για τον αριθμό των Γαζήδων που κρύβονται στα βουνά και πόσοι πέθαναν από την εξαθλίωση.

Εκτιμήσεις αναφέρουν τον αριθμό από 50 έως 100 χιλιάδες, ενώ επάνω στις οροσειρές έχουν πεθάνει από την δίψα περίπου 70 Γαζήδες, αφού εντοπίστηκαν τα πτώματά τους διάσπαρτα στα βράχια.

Οι Γαζήδες κρύβονται στα βράχια του όρους Σινγκάλ, όταν η πόλη τους έπεσε στα χέρια των Ισλαμιστών, πριν από μία εβδομάδα.

Αναφορές δηλώνουν ότι οι Ισλαμιστές έχουν συλλάβει περίπου 500 γυναίκες Γαζήδες ως λάφυρα πολέμου και δημοσίευσαν τους άνδρες σφαγμένους στο διαδίκτυο.

Ο Ιρακινός υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μοχάμαντ αλ Σία Σουντάνι, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες του ΙΚΙΛ, σκότωσαν εκατοντάδες Γαζήδες και άλλους τους έθαψαν ζωντανούς και πήραν τις γυναίκες τους ως σκλάβες. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανεξάρτητη πηγή για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του.

Οι Ισλαμιστές που έχουν εκδιώξει τους Χριστιανούς από τις πατρογονικές τους εστίες στο βόρειο Ιράκ, είχαν βάλει στο στόχο  τους Ζουνάρ, αλλά κυρίως τους Γαζήδες, τους οποίους του θεωρούν «λάτρεις του διαβόλου» για τις θρησκευτικές αρχέγονες πεποιθήσεις τους.

Οι Γαζήδες, οι οποίοι ακολουθούν  μία από τις αρχαιότερες θρησκείες στο κόσμο, πιστεύουν σε έναν Θεό και σε επτά θεότητες (αγίους), ο πιο σημαντική από αυτές είναι ο «Μελέκ Τεούς» [Μειλίχιος Θεός; ] που τον αναφέρουν ως «Άγγελος με φτερά» ή «Άγγελος Παγώνι».

Οι Γαζήδες  ως πρακτικές ακολουθούν το βάπτισμα των νηπίων, τελετές για τον αγιασμό της άρτου και του οίνου, μια τελετή που γίνεται από τους επικεφαλής τους. Επιπλέον έχουν λάβει στοιχεία από τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό, όπως είναι η περιτομή των αρσενικών παιδιών.

Έχουν την πεποίθηση ότι προέρχονται από τους Ζωροάστρες  που πίστευαν ότι ζωοδότες της γης είναι το ύδωρ και το πυρ. 

Επίσης πιστεύουν στην μετενσάρκωση όπως οι Ινδουϊστές και όχι σε κάποια αόριστη άλλη ζωή.

Βασικό τους πιστεύω, είναι η θεότητα «Μελέκ Ταούς» παίρνει την μορφή ενός παγωνιού που κατέβηκε στη γη για να προσδώσει ομορφιά και αφθονία.

Στον Κήπο της Εδέμ συνάντησε τον Αδάμ, δίνοντας ψυχή στη διδασκαλία του. Ο Γαζήδες πιστεύουν στον Αδάμ, ως αρχέγονο πρόγονο,  αλλά όχι στην Εύα.

Οι Γαζήδες πιστεύουν στην αθέατη καθοδήγηση του ‘Μελέκ Ταούς’, ο οποίος τους παρέδωσε μια γραφή, δίδαξε ύμνους και ίδρυσε το υπάρχον θρησκευτικό σύστημα των καστών των Γαζήδων.

Οι Γαζήδες είναι μια θρησκευτική κοινότητα που διώκεται  βίαια μέσα στους αιώνες και ψευδώς κατηγορείται για τη λατρεία του διαβόλου. 

Αυτό, επειδή οι Γαζήδες πιστεύουν ότι ο «Μελέκ Ταούς» ήταν ένας άγγελος που εξέπεσε, αλλά έλαβε συγχώρεση από το Θεό και επέστρεψε στον Ουρανό. Ενώ ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και ο Ισλαμισμός, δεν πιστεύουν ότι ο έκπτωτος άγγελος  είναι δυνατόν να συγχωρεθεί και ως εκ τούτου περιφρονείται.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Γαζήδων υπέστη τα πάνδεινα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, όταν επανειλημμένα σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τον κανόνα του Σαντάμ Χουσεΐν, πολλά χωριά Γαζήδων  καταστράφηκαν εκ θεμελίων και εκδιώχθηκαν.

Το 2007 κατά την κορύφωση της θρησκευτικής αιματοχυσία στο Ιράκ, εκατοντάδες Γαζήδες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ και ιδιαίτερα στη Νινευή.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: