30.8.14

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο του 700 π.Χ. στη Μάλτα
 Δύτες ανακάλυψαν μέρος από το φορτίο ενός φοινικικού εμπορικού πλοίου, ανοικτά των ακτών του νησιού Γκόζο στο σύμπλεγμα της  Μάλτας, σε βάθος 120 μέτρων.


Στην πραγματικότητα, το εύρημα ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες, αλλά οι αρχαιολόγοι ήθελαν να διαπιστώσουν την ηλικία των ευρημάτων, αφού εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη.

Οι μελετητές χρονολογούν το ναυάγιο περί τα 700 π.Χ., κυρίως, από τους  50 αμφορείς που εντοπίστηκαν και τους 20 ηφαιστειογενείς λίθους σύνθλιψης, αντικείμενα που βρέθηκαν συσσωρευμένα.

Επικεφαλής της αρχαιολογικής ανακάλυψης  ήταν ο  ερευνητής Τίμοθι Γκάμπιν, από το πανεπιστήμιο της Μάλτας, ο οποίος είπε ότι ελπίζει να βρει και τα υπόλοιπα αντικείμενα του φορτίου, στον αμμώδη βυθό που απέχει περίπου ένα μίλι από το νησί.

Το πλοίο, πιθανόν, να εκτελούσε μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Σικελίας και της Μάλτας, όταν βυθίστηκε.

Στην υποθαλάσσια έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από τον Γαλλικό Εθνικό Οργανισμό Έρευνας και από το πανεπιστήμιο του Τέξας - Texas A&M University.

Ενώ το ABCnews σημειώνει ότι τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από δύτες, άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι επιστήμονες εντόπισαν το αρχαίο ναυάγιο με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα και μετά ακολούθησε η διαδικασία ανάσυρσης των ευρημάτων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο χώρο του ναυαγίου υπάρχουν τουλάχιστον 300 αμφορείς που έχουν καλυφθεί από άμμο.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: