4.7.14

Η Κριμαία ζητάει από την Ολλανδία την επιστροφή του χρυσού των Σκύθων


Ιούνιος 4, 2014.

Κριμαία.

Η συλλογή του χρυσού των αρχαίων Σκύθων, από το μουσείο της Κριμαίας,  εστάλη το Φεβρουάριο του παρόντος έτους σε έκθεση στην Ολλανδία, όταν ακόμη η χερσόνησος ήταν  μέρος της Ουκρανίας.


Μετά τη συνένωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, που το Κίεβο δεν αναγνωρίζει, η Ουκρανία θεωρεί τον χρυσό των Σκύθων ως μέρος της περιουσία της.

Το Μουσείο της Κριμαίας έστειλε επίσημο αίτημα για την επιστροφή της συλλογής και με τη σειρά της η Ολλανδία υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα από το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Παράλληλα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να υπερασπισθεί τα ρωσικά συμφέροντα στο δικαστήριο.

«Η συλλογή του χρυσού των αρχαίων Σκύθων  μεταφέρθηκε σε έκθεση της Ολλανδίας σε μια απευθείας συμφωνία μεταξύ του Μουσείου της Κριμαίας και των Ολλανδικών Μουσείων, χωρίς μεσολάβηση του ουκρανικού κράτους. Το νόμιμο είναι να επιστραφεί στο Μουσείο της Κριμαίας», είπε ο Μεντίνσκι.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο πολιτισμού της Ουκρανίας, αναφέρει ότι τα εκθέματα θα επιστραφούν στο Κίεβο και όχι στην Κριμαία, αφού η τελευταία αποτελεί μέρος της Ουκρανίας.

Το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το οποίο παρέλαβε τα εκθέματα προκειμένου να τα παρουσιάσει στα ολλανδικά Μουσεία, δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.
Ωστόσο, ο ειδικός εντεταλμένος της ρωσικής προεδρίας, Μιχαήλ Σβουντκόι, είπε ότι το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: