14.7.14

Οι Σλάβοι στην Αλβανία ματαίωσαν αρχαιολογική έρευνα στην Πρέσπα





Οι Σλάβοι φοβούνται για νέα ελληνικά ευρήματα στο νησί της Πρέσπας



Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τις «παράνομες» ανασκαφές της Ελληνο-Αλβανικής ομάδας των αρχαιολόγων
 

Ιούλιος 14, 2014.

Δημοσίευμα εφημερίδας των Σκοπίων αναφέρεται  στην αρχαιολογική έρευνα μιας αλβανο-ελληνικής ομάδας αρχαιολόγων στο μικρό νησί  της λίμνης Πρέσπας, γνωστό στα αλβανικά  ως «Maligrad»-  Μικρή Πόλη, την οποία χαρακτηρίζει ως 'παράνομη'.


«Υπάρχουν σκληρές αντιδράσεις της σλαβικής μειονότητας του αλβανικού δήμου Πούστετς. Σύμφωνα με τον  ιστορικό Σπάσε Μαζενκόφσκι της σλαβικής μειονότητας, οι αρχαιολογικές έρευνες  είναι παράνομες και γίνονται με πρωτοβουλία της αλβανο-ελληνικής ομάδας των αρχαιολόγων, όπως και πριν από δύο χρόνια, άρχισαν αρχαιολογικές ανασκαφές χωρίς να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές», σημειώνει η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.

Η ανησυχία των Σλάβων πιθανολογείται  στα  ελληνικά ευρήματα  που ήρθαν στο φως κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν πέρσι και, φυσικά, γιατί θεωρούν ότι το νησάκι που ανήκει στην Αλβανία είναι κληρονομιά των Σλάβων...

Ο ιστορικός που παρουσιάζεται στο σκοπιανό δημοσίευμα υποστηρίζει:

«Στις ‘παράνομες’ [ παράνομες= γιατί δεν πήραν «άδεια» από τη σλαβική μειονότητα) αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στο παρελθόν αντέδρασαν οι κάτοικοι του Πούστετς και οι έρευνες  σταμάτησαν. Η αντίδραση έγινε λόγω των σχέσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα της «Μακεδονίας». Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα να συνεργασθούν με τους Σλάβους εμπειρογνώμονες να μην κρυφθεί η αλήθεια από τους Έλληνες», είπε ο Μαζενκόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πιστεύει στους Έλληνες αρχαιολόγους» και ισχυρίζεται ότι οι Αλβανοί αρχαιολόγοι πρέπει να συνεργάζονται μόνο με τους Σλάβους, γιατί τα ευρήματα που θα βγουν στην επιφάνεια θα αναφέρονται στην αρχαία περίοδο τα οποία έχουν «άμεση σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα».

Θα πει ο ‘ιστορικός’ της σλαβικής μειονότητας  της αλβανικής πόλης Πούστετς: 

«Η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» πραγματικότητα. Η Ελλάδα αρνείται τα πάντα, ό, τι είναι μακεδονικό το ονομάζει ελληνικό και πως δεν ανήκει στο (σλαβικό) μακεδονικό λαό. Ανησυχούμε, ενδέχεται στις ανασκαφές να εμφανίσουν κάτι άλλο που δεν θα ανήκει στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα κρύβει πάντα την αλήθεια, όταν πρόκειται για τους  αρχαίους Μακεδόνες, επειδή είμαστε εμείς και αντιδρά σε αυτό».

 Έτσι, το τμήμα για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων στην Κορυτσά σχημάτισε μια ομάδα εργασίας για να εξακριβώσει την πραγματική κατάσταση επί τόπου, μετά την ανακοίνωση των ανασκαφών στο δήμο Πούστετς. 

Μετά την επιθεώρηση που έγινε με πρωτοβουλία του σλαβικού δήμου, κρίθηκε ότι η αρχαιολογική ομάδα των Αλβανών και των Ελλήνων δεν διέθεταν την κατάλληλη τεκμηρίωση αν και έχουν ήδη σκάψει σε τέσσερα σημεία και σε μήκος 5 μέτρων. Οι ανασκαφές θεωρήθηκαν παράνομες αφού δεν έλαβαν άδεια από το σλαβικό δήμο της Αλβανίας, στην επικράτεια του οποίου ανήκει το Maligrad.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: