1.6.14

Βουλγαρία- Αρχαία Μεσημβρία: Αναθηματική ανάγλυφη στήλη με ιππέαΙούνιος 1, 2014.

Μία καλοδιατηρημένη αναθηματική ανάγλυφη στήλη, Θράκα ιππέα, βρέθηκε στην περιοχή Νεσέμπαρ- Μεσημβρία, της Βουλγαρίας.


Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην βόρεια ακτή της χερσονήσου που έγινε από τους αρχαιολόγους Ανέλια Μπόζκοβα και Πέτια Κιγιασκίνα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για  μια ανάγλυφη παράσταση ενός Θράκα ιππέα με επιγραφή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Η επιγραφή στο άνω μέρος έχει τις λέξεις ‘ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ’ και αρχίζει με τα ονόματα ‘ΠΑΠΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΑΣ’, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανάγλυφη παράσταση είναι ο ιππέας με το άλογο σηκωμένο εμπρός από έναν βωμό στον οποίο είναι τυλιγμένο ένα φίδι.

Πρόκειται για μια συνήθη θρακική αναπαράσταση από την προ-ρωμαϊκή εποχή στην αρχαία πόλη της Μεσημβρίας, όπου παρουσιάζονται ιππείς ως θεότητες εμπρός από έναν βωμό, που άλλοτε απεικονίζεται ως γυναίκα (ο βωμός) ή περιέχει κλαδιά για θυσία ή να αναδύεται ένα φίδι.

 Είναι μια παράσταση της μετάβασης στην αιωνιότητα, όπως την έβλεπαν οι αρχαίοι,  που πέρασε στην χριστιανική θρησκεία με τις παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου και  του Αγίου Δημητρίου, όπως σημειώνει το βουλγαρικό κείμενο.

Η επιτάφια στήλη θα ενσωματωθεί στα εκθέματα του μουσείου της Νεσέμπαρ, σύμφωνα με το burgas24.--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: