15.5.14

Έκθεση Οθωμανικών χειρογράφων στα Τίρανα


Μάιος 15, 2014.

Αλβανία.

Έκθεση με τίτλο « Ο Οθωμανικός Πολιτισμός στα Βαλκάνια» άνοιξε στην πρωτεύουσα της αλβανικής πρωτεύουσας, όπου παρουσιάζονται 20 ιστορικά έγγραφα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ynus Emre και το Εθνικό Μουσείο των Τιράνων.

Τα χειρόγραφα είναι από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, "καθώς στα Βαλκάνια έχουν ζήσει μαζί". 

Αναφέρονται  στη διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων, τη διατήρηση της ειρήνης, στην αλλαγή της ημέρας του παζαριού λόγω των χριστιανικών γιορτών καθώς και ευχαριστήριες επιστολές που απεστάλησαν προς την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Αλβανίας, δρ Dorian Koci, υπογράμμισε στην ομιλία του την εδραίωση των τουρκο-αλβανικών σχέσεων, μέσω των χειρογράφων αυτών.

Επίσης, ο Αλβανός καθηγητής Ferit Duka, στην παρέμβασή του τόνισε ότι «Οι Αλβανοί έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν αυτά τα χειρόγραφα- μαρτυρίες επί μία εβδομάδα. Τα χειρόγραφα αυτά αντανακλούν τη κοινή ιστορία μας 500 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε και σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπου υπήρχε επί αιώνες η Οθωμανική Κυριαρχία. 

Μετά τα Τίρανα θα παρουσιασθεί στο Δυρράχιο και κατόπιν στην πόλη Ελμπασάν, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα «τέχνη και πολιτισμός».


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: