15.4.14

Αιγυπτιακή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ


Απρίλιος 15, 2014.

Η ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας αρχαίας αιγυπτιακής σαρκοφάγου, με ανθρώπινα οστά  και μια χρυσή σφραγίδα του Φαραώ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Η σαρκοφάγος χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού ( στον 13ο αιώνα π.Χ.).

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, κατά την διάρκεια εργασιών σε χώρο ενός ξενοδοχείου για τον αγωγό φυσικού αερίου.


Οι ανασκαφικές έρευνες κράτησαν τρεις εβδομάδες. Η  3.300 ετών, σαρκοφάγος είναι πήλινη και καλύπτεται με ένα κάλυμμα που έχει τη μορφή ενός ασυνήθιστου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο  Έντβιν βαν ντεν Μπρίκ, παρόμοιοι σαρκοφάγοι έχουν βρεθεί πριν από μισό αιώνα στην επαρχία Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, εκεί είχαν βρεθεί περίπου παρόμοιοι σαρκοφάγοι από τυμβορύχους. Ορισμένοι από αυτούς τους σαρκοφάγους υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο του της Ιερουσαλήμ.


Στη σαρκοφάγο που βρέθηκε στο Ισραήλ υπάρχει ένα σκελετός άνδρα, ένα χάλκινο πιάτο, μαχαίρι, πήλινο βάζο και κεραμικά  μικρά σκεύη.

Ιστορικά, επιβεβαιώνει την κυριαρχία των αρχαίων Αιγυπτίων στην περιοχή της αρχαίας Φοινίκης και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο, στην ύστερη εποχή του Χαλκού.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: