11.4.14

Ιρλανδία: Βρέθηκε λιμναίο σκάφος 4.500 ετών


Απρίλιος 11, 2014.

Απομεινάρια σκάφους 4.500 ετών ανακαλύφθηκε στον νότιο μέρος της λίμνης Lough Corrib της Ιρλανδίας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Times», συνολικά, βρέθηκαν στη λίμνη 12 σκάφη πρώιμης περιόδου εποχής Χαλκού και πρώιμης περιόδου εποχής Σιδήρου, αλλά και μεσαιωνικών χρόνων.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αναβάθμισης των χαρτών για το Βρετανικό Ναυαρχείο, από τον Trevor Northage, καθώς χαρτογραφούσε την περιοχή, και στη συνέχεια ερευνήθηκαν από αρχαιολόγους του τμήματος υποβρύχιας αρχαιολογίας της Εθνικής Υπηρεσίας Μουσείων.

Η χρονολόγηση των σκαφών έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.
Το παλαιότερο από τα σκάφη είναι περίπου 4.500 ετών και φθάνει σε μήκος τα 12 μέτρα.  Ήταν από έναν ενιαίο κορμό δέντρου που είχε ανοιχθεί το εσωτερικό του. Από την εποχή του Χαλκού χρονολογούνται δύο βάρκες. Η μία βρέθηκε σε απόσταση  30 μιλίων από την άλλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρονολογική διαφορά μεταξύ τους είναι περίπου ένας χρόνος και αυτό δείχνει ότι τα σκάφη να έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τεχνίτη, ή «κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Χαλκού ο τύπος αυτός να ήταν του ...συρμού», σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Karl Brady.

Ένα άλλο σκάφος που χρονολογείται από τον 11-12 αιώνα βρέθηκε στον οικισμό Carrowmoreknock στο Corrib. Μαζί του ανακαλύφθηκαν και μερικά λείψανα από όπλα της εποχής.

Οι επιστήμονες διατύπωσαν την άποψη ότι το νερό της λίμνης έσωσε από την καταστροφή τα ευρήματα: «Προφανώς το νερό της λίμνης έχει πολύ καλές ιδιότητες για τη συντήρησή τους», είπε ο Karl Brady.

Όλα τα όπλα που βρέθηκαν στη λίμνη μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Μουσείο για τη διατήρησή τους, συμπεριλαμβανομένων των χάλκινων αιχμών των δοράτων καθώς και ένα πολύ σπάνιο ξύλινο δόρυ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: