14.3.14

«Ο Έλληνας του Τολέδο»

Μάρτιος 14, 2014.

Στο Τολέδο άνοιξε η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, άνοιξε στην παλαιά ισπανική πρωτεύουσα, Τολέδο, τη μεγαλύτερη παρά ποτέ έκθεση έργων του καλλιτέχνη El Greco (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, 1541-1614).


Η έκθεση σηματοδοτεί την 400η επέτειο από του θάνατο του εξέχοντος ζωγράφου.
Η έκθεση «Ο Έλληνας του Τολέδο» διαθέτει περισσότερα από εκατό έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις συλλογές παγκοσμίου φήμης μουσείων, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Ερμιτάζ, της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, το Μητροπολιτικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου , το Πράντο.

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν και τα πρώιμα έργα του ζωγράφου, της «προ ισπανικής» περιόδου, όταν ζούσε στη Βενετία και τη Ρώμη και ζωγράφιζε κάτω από την επιρροή του Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Μιχαήλ Άγγελου και άλλων Ιταλών δημιουργών.

Οι διοργανωτές τονίζουν  ότι τα έργα που έχουν δημιουργεί από τον καλλιτέχνη αποτελούν  τη φυσιογνωμία του El Greco και είναι αυτά που τον δόξασαν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελ Γκρέκο 2014», ο Gregorio Marañón,  «στην ιστορία της τέχνης, δεν υπήρξε μια τόσο σημαντική έκθεση έργων του El Greco, η οποία  επιτρέπει τους επισκέπτες να βυθιστούν στο πλούσιο έργο κα στις πτυχές του ταλέντου του ιδιοφυούς ζωγράφου».

Η έκθεση γίνεται στην πόλη που ο καλλιτέχνης αγάπησε και έζησε επί 37 έτη δημιουργώντας τις μοναδικές ζωγραφικές του.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου.«Στο Τολέδο άνοιξε η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου»- ρωσικό πολιτιστικό αφιέρωμα


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: