24.2.14

Τουρκία: Κάτοικοι κατά ανέγερσης ξενοδοχείου στο χώρο της αρχαίας πόλης Φασηλίς


Φεβρουάριος  24, 2014.

Περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι των γύρω, από την αρχαία πόλη Φασηλίς, περιοχών, διαμαρτυρήθηκαν χθες κατά της προγραμματιζόμενης ανέγερσης ξενοδοχείου 5 αστέρων στην αρχαιολογική περιοχή, όπου βρίσκονται ερείπια από την αρχαία ελληνική πόλη.


Οι διαμαρτυρόμενοι, που ήρθαν από τις περιοχές της Αττάλειας και της επαρχίας Kemer,  είχαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν ‘δεν την πουλάμε την Φασηλίδα’, ‘όχι σε άλλη καταστροφή’.
Το θέατρο της αρχαίας Φασηλίδος

Ανεβασμένος σε ένα τρακτέρ ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής, Tuna Şahin,  διάβασε ένα δελτίο τύπου στο οποίο επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν ο χώρος της αρχαίας πόλης να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο γιατί αυτό θα σήμαινε την καταστροφή του.

Η Φασηλίς
Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο σχεδιάζεται η ανέγερση του ξενοδοχείου για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής

Το λιμάνι και η πόλη Φασηλίς ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε από τους Ρόδιους το 700 π.Χ. στις ακτές της Λυκίας.
  Φασηλίς: Τμήμα αρχαίας ελληνικής επιγραφής 

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης που ήταν ένα σημαντικό κέντρο και επί ρωμαϊκής εποχής βρίσκονται  δίπλα στην σύγχρονη τουρκική πόλη Tekirova στην επαρχία Kemer που ανήκει στην Περιφέρεια της Αττάλειας.

 Στην περιοχή υπάρχει ένα πρότυπο δάσους με την ονομασία ‘πάρκο του Ολύμπου’, όπου εκεί προγραμματίζεται να κτιστεί το ξενοδοχείο για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι.
                                      Φασηλίς: Τμήμα αρχαίας ελληνικής επιγραφής 

Η ιστορία γράφει ότι η Φασηλίς είχε καταληφθεί από τους Πέρσες, αλλά απελευθερώθηκε κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά μνημεία του ένδοξου παρελθόντος της αρχαίας πόλης.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: