27.2.14

Αίγυπτος: Χάρτης Ορυχείων χρυσού σε πάπυρο 2900 ετών


Φεβρουάριος 27, 2014.

Η εταιρεία Centamin Egypt Ltd, άρχισε την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή  Sukari της Αιγύπτου το 2009, έπειτα από τον εντοπισμό κοιτασμάτων του πολύτιμου μετάλλου μέσα από ένα αρχαίο χάρτη σε πάπυρο 2.900 ετών.


Ο χάρτης υποδείκνυε καταθέσεις  χρυσού στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, μεταξύ Λούξορ και Ασουάν, στην πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας.

Πριν από την έναρξη της εξόρυξης και τα θετικά αποτελέσματά της, ο Σάμι αλ Ραγκάι, στέλεχος της Centamin Egypt Ltd, ήταν αισιόδοξος για τις ενδείξεις του αρχαίου χάρτη και είχε δηλώσει ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα βοηθήσει στον εντοπισμό του χρυσού και η εξόρυξη που σταμάτησε, ως αντιοικονομική επί των Φαραώ, θα καταστεί βιώσιμη σε τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης.

Και όπως πράγματι έγινε.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal, όπως σημειώνει το Archaeology Magazine, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε δώσει έναν τίτλο παραχώρησης στην εταιρεία Centamin, 5.000 τετραγωνικών μιλίων στην Ανατολική Έρημο, προκειμένου να προβεί σε έρευνες.

Η εταιρεία είχε εντοπίσει ότι στην περιοχή αυτή υπήρχαν φαραωνικά ορυχεία χρυσού σύμφωνα με έναν χάρτη σε πάπυρο που βρέθηκε στο Λούξορ το 1820, όπου δείχνει τις θέσεις των ορυχείων χρυσού του Φαραώ.

Ο πάπυρος αυτός με τον μοναδικό χάρτη διατηρείται σήμερα στο μουσείο του Τορίνο, στην Ιταλία, μαζί με άλλους σημαντικούς πάπυρους της αρχαίας Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι δεκαέξι σημεία εξόρυξης χρυσού του χάρτη έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά ο χάρτης υποδεικνύει ακόμη 104 σημεία.

Η εταιρεία Centamin άρχισε  την εξόρυξη σε αρχαίες στοές στην περιοχή Sukari.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακτηθεί περισσότεροι από 153 χιλιάδες ουγκιές χρυσού.
Εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ουγκιές στο Σουκάρι, τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό στις 10 εκατομμύρια ουγκιές.

Συνολικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον Σάμι αλ Ραγκάι, ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής ερήμου ενδέχεται να έχει 55 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας, Ρόναλντ Μπόσκο περιγράφει το ορυχείο Σούκαρι ως «ένα από κύρια ορυχεία χρυσού στον κόσμο».

Στο άρθρο της Wall Street Journal σημειώνεται ότι η εταιρεία βάσει της συμφωνίας με την Αίγυπτο, θα σεβαστεί και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά των αρχαιολογικών χώρων.

«Είμαστε γνώστες της πλούσιας ιστορίας της Αιγύπτου και κατά τις έρευνές μας θα καταγράψουμε κάθε περιοχή, όπου θα εντοπιστούν αρχαιολογικά μνημεία. Έχουμε την πρόθεση να τα λάβουμε υπόψη  και να τα διατηρήσουμε», είπε.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: