17.1.14

Ο λογιστικός πάπυρος της Ερμούπολης στην Αίγυπτο

Ο πάπυρος με λογιστικά στοιχεία του 6ου αιώνα


Η Ερμούπολις της Άνω Αιγύπτου, βρισκόταν στη δυτική όχθη του Νείλου και η κατοίκηση  της από τους Έλληνες άρχισε από το 330 π.Χ. και παρουσιάζεται συνεχής μέχρι το 640 μ.Χ.

Επί χίλια χρόνια άκμασε στην περιοχή ο ελληνικός πολιτισμός. Η πόλη ήταν γνωστή και ως ρμόπολις ἡ Μεγάλη ή όπως την αναφέρει ο Στέφανος ο Βυζάντιος Ἑρμοῦ πόλις μεγάλη ή κατά τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο ως Mercurii Oppidum και σήμερα η περιοχή ονομάζεται  Χέμνου ελ Ασμουνέιν.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλοί πάπυροι στην ελληνική γλώσσα και γραφή, οι οποίοι έχουν διατηρηθεί σε αγγεία, και απεικονίζουν τις δραστηριότητες των κατοίκων και τις σχέσεις τους μέσα σε μια περίοδο χιλίων ετών.

Ένας ξεχωριστός πάπυρος που βρέθηκε, απεικονίζει λογιστικά στοιχεία, φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και έχει γραφεί   στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.

Η περιοχή της Ερμουπόλεως κατοικούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους από τα αρχαιότατα χρόνια. Διασώζονται οι πύλες της εικοστής δυναστείας, αγάλματα του Ραμσή του Β΄,  και κτήρια της εποχής των Πτολεμαίων. Υπάρχει και ο αρχαιότατος ναός ο αφιερωμένος στον Θωθ, που οι Έλληνες  τον είχανε ταυτίσει με τον Ερμή, εξ ου και το όνομα της πόλης.

Ο αναφερόμενος πάπυρος, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης έχει πλάτος 65, 5 εκατοστά και ύψος 27 εκατοστά. Περιέχει έναν κατάλογο με έσοδα και έξοδα μιας γεωργικής επιχείρησης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ένα πολυσήμαντο στοιχείο για τον τρόπο τήρησης των οικονομικών δεδομένων της εποχής.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: