22.11.13

Βουλγαρία: Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι ανακαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη του South Stream


Νοέμβριος 22, 2013.

Στην πορεία διάνοιξης  χώρου για τον αγωγό  του «Νοτίου Ρεύματος»- South Stream-, στη Βουλγαρία οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από εκατό αρχαιολογικές τοποθεσίες.


Η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Λουντμίλα Βαγκαλισκαγια, είπε ότι βρέθηκαν ταφικές τούμπες, κάστρα, αρχαίο ρωμαϊκός οικισμός και πολλά αντικείμενα προϊστορικών χρόνων.

Όλα τα αντικείμενα και οι τοποθεσίες έχουν  καταμετρηθεί και χαρτογραφηθεί και παρουσιάστηκαν στους επενδυτές του έργου- τους εκπροσώπους της Gazprom και της βουλγαρικής εταιρείας Energy Holdings.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα πορίσματα των ερευνών τους, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αν και έγινε η τελετή συγκόλλησης στου αγωγού του ‘Νοτίου Ρεύματος» στο βουλγαρικό έδαφος τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το νόμο, ο επενδυτής οφείλει να παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανασκαφή και οι δύο συμμετέχοντες εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει γραπτώς ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν έχει καθορισθεί το χρονικό πλαίσιο.
Η λειτουργία του αγωγού έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του 2015.

Οι αρχαιολόγοι προειδοποιούν ότι η χρηματοδότηση για την ανάδειξη και ανασκαφή των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2014, λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών εργασιών και όποια καθυστέρηση θα οδηγούσε στην καταστροφή τους.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: