19.11.13

Η εφεύρεση του σχοινιού οδηγεί στον Νεάντερταλ


Νοέμβριος 19, 2013.

Η εφεύρεση του σχοινιού- σύστρεμα φυσικών ινών για τη δημιουργία σχοίνου- έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να καθορίσουν πότε έγινε η δημιουργία του.


Το ζήτημα είναι ότι οι ίνες σαπίζουν  και μέχρι στιγμής τα πρώτα δείγματα ήταν υφαντά ηλικίας 30 χιλιάδων ετών.

Ωστόσο, βότσαλα με τρύπες και δόντια με οπές που βρέθηκαν σε τοποθεσίες όπου έζησαν οι Νεάντερταλ στη Γαλλία, έδωσαν το λόγο να πιστεύουν ότι ο πρόγονος των ανθρώπων είχε αρμαθιές περασμένες σε ένα νήμα που φορούσε. 

Το τελευταίο εύρημα των αμερικανών ανθρωπολόγων φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Ο Bruce Hardy από το  Kenyon College του Οχάιο και οι συνεργάτες του βρήκαν ένα μικρό κομμάτι από πλεγμένες  ίνες φυτών δίπλα σε ένα τεχνούργημα από λίθο στην περιοχή Abri du Maras, όπου έζησαν Νεάντερταλ πριν από 90 χιλιάδες χρόνια.

Το μήκος που βρέθηκε είναι μόλις 0, 7 χιλιοστά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι εν λόγω  φυσικές ίνες που είχαν περιπλακεί προέρχονται από τους Νεάντερταλ.

«Εάν πράγματι, αυτό είναι απομεινάρι ενός νήματος ή ενός σχοινιού, τότε πρόκειται για το παλαιότερο στο είδος του, αν και είναι πολύ καταπονημένο», ανέφερε ο ανθρωπολόγος στο περιοδικό New Scientist.

Η ανακάλυψη αυτή δηλώνει ότι το επίπεδο ανάπτυξης της ανθρώπινης οικογένειας ήταν παλαιότερα πολύ υψηλότερη από ό, τι πιστεύεται σήμερα.

Προηγούμενα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ, είχαν υιοθετήσει εξελιγμένα εργαλεία πριν από την εμφάνιση των νέων ανθρώπων.

Το κομμάτι που βρήκε ο Bruce Hardy είναι πολύ παλαιότερο από το χρόνο της εμφάνισης του Homo Sapiens.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: