17.11.13

Νέα ευρήματα στο νησί Γκόλεμ Γκράντ των Πρεσπών


Στο νησάκι Γκόλεμ Γκράντ της Μεγάλης Πρέσπας, βρέθηκαν νομίσματα του Μακεδόνα Βασιλιά Περσέα - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΕΡΣΕΩΣ

Νοέμβριος 17, 2013.

Σκόπια.

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές για το τρέχον έτος στη νησί της  Μεγάλης Πρέσπας, που οι Σλάβοι ονομάζουν  Γκόλεμ Γκράντ- Μεγάλη Πόλη ή Φιδονήσι.


Εντοπίστηκαν κεραμικά, αρκετά χάλκινα νομίσματα  αρχαίας και βυζαντινής περιόδου, υπολείμματα δομών της μεσαιωνικής περιόδου,  που αποδεικνύουν την κατοίκηση του νησιού κατά το Μεσαίωνα.

Αγιογραφία από την μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο νησάκι της Μεγάλης Πρέσπας

Όλες οι προηγούμενες έρευνες είχαν εστιαστεί στα ιερά αντικείμενα, στις μικρές εκκλησίες και τη νεκρόπολη που είχαν γύρω τους.

Οι νέες έρευνες έφεραν στο φως πιο σημαντικά ευρήματα, με πολλά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων χάλκινο νόμισμα του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, καθώς και άλλα ύστερης ρωμαϊκής εποχής νομίσματα χάλκινα και αργυρά.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το νησί το οποίο είναι σήμερα ακατοίκητο, άρχισε να διερευνάται από το 1968 και έχει μεγάλο αρχαιολογικό και πολιτιστικό δυναμικό.
Περίπου 50 ξένοι περιηγητές επισκέπτονται το νησί καθημερινά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: