13.11.13

Πέθανε ο Νικόλαος Μάρτης

Έφυγε ένας Μεγάλος Μακεδόνας


Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης.  

Η επικήδειος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.


Ο Ν. Μάρτης γεννήθηκε στις 7/1/1915 στη Μουσθένη του νομού Καβάλας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Τσιάμκαρη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη. Πήρε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη μάχη των Οχυρών της Μακεδονίας κατά τη γερμανική εισβολή το 1941, στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, στη μάχη του Ρίμινι με την 3η Ορεινή Ελληνική Ταξιαρχία και στη μάχη των Αθηνών το 1944.

Άσκησε τη δικηγορία στην Καβάλα από το 1946 και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Πνευματικής Διαφώτισης του νομού Καβάλας. 

Το 1951, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Συναγερμού. 

Από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Ιανουάριο του 1956 διετέλεσε γγ του υπουργείου Βόρειας Ελλάδας.  Είχε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το «Μακεδονικό Ζήτημα» και είχε εκδώσει το βιβλίο «Η πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας».Επίσης, είχε δημοσιεύσει το βιβλίο «Κτίστε... Κτίστε... Κτίστε» το οποίο αναφέρεται στην περίοδο 1955-1963 (οκταετία Καραμανλή) και ιδιαίτερα στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.  

Τον Οκτώβριο του 1990, εξελέγη μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας Αθηνών. Συμμετείχε σε κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου (1956), υπουργός Βιομηχανίας (1958) και υπουργός Βόρειας Ελλάδας (1974-1980), καθώς και στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη (1980-1981) ως υπουργός Βόρειας Ελλάδας. Τιμήθηκε με τα παράσημα «Ταξιάρχης Φοίνικος», «Πολεμικός σταυρός Γ΄τάξεως», Μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων (τρεις φορές), «Χρυσούς Σταυρός Αγίου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» και «Μεγαλόσταυρος Τάγματος Φοίνικος» (Ιούλιος 1997).  

Συλλυπητήρια από Σαμαρά – Μεϊμαράκη 


Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Νικόλαου Μάρτη, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. 

Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας. Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά, έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων.

 Πολέμησε, όσο ελάχιστοι και με την πένα του, για να αναδείξει την "πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας" και τιμήθηκε γι’ αυτό από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. 

Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου». Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. “«Έφυγε» ένας ευπατρίδης πολιτικός, ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το ήθος του στην πολιτική ζωή της χώρας" ανέφερε σε σχετικό μήνυμά του ο Ευ. Μεϊμαράκης. 

Newsroom Enet. με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 enet.gr
13/11/13 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: