6.11.13

Πριν 9000 χρόνια: Αρχαίος καλλιτέχνης απεικόνισε έκρηξη ηφαιστείου


Η ζωγραφική στον νεολιθικό οικισμό.   Μπροστά τα σπίτια και πίσω στο φόντο το όρος με τη διπλή κορυφή και το ηφαίστειο

Νοέμβριος 6, 2013.
Το δημιούργημα ενός άγνωστου καλλιτέχνη επάνω σε ένα τοίχο οικίας πριν από 9.000 χρόνια παριστά ένα χωριό και την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Το δείγμα της αρχαίας ζωγραφικής βρίσκεται  στο νεολιθικό οικισμό του Τσατάλ Χουγιούκ, στην κεντρική Τουρκία. 
Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το όρος Χασάν, ένα σχεδόν εξαφανισμένο ηφαίστειο σε υψόμετρο 3.253 μέτρων.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα,  οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το αντικείμενο στη ζωγραφική που έμοιαζε με ηφαίστειο.
Τελικά, οι αμφιβολίες με την επιμονή των επιστημόνων, διαλύθηκαν.
                                                             Ο νεολιθικός οικισμός
«Εμείς, οι ηφαιστειολόγοι, είχαμε το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν το ηφαίστειο θα ξυπνήσει και πάλι» είπε ο καθηγητής Axel Schmitt από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
 Αποδείχθηκε, τελικά,  ότι το σχήμα στην αρχαία εικόνα, απεικόνιζε έκρηξη ηφαιστείου του όρους Χασάν, όταν κάποτε ήταν ενεργό ηφαίστειο.
Αργότερα ο ηφαιστειολόγος αναφερόμενος στην επιστημονική βιβλιογραφία, πληροφορήθηκε ότι το όρος εκείνο δεν είχε ποτέ ηφαίστειο.
Για να διαπιστώσει την αλήθεια, αφού δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια μελέτη,  άρχισαν ιστορικοί και γεωλόγοι να συσχετίζουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και να αναζητούν σημάδια από κάποια εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου. Στο έργο επικεφαλής ήταν ο Axel Schmitt.
Για να καθοριστεί ο χρόνος της έκρηξης, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οψιδιανού- ελαφρόπετρας.
Χρησιμοποιώντας  μέθοδο χρονολόγησης του ουράνιου-θόριου-ήλιου στους κρυστάλλους ζιρκονίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στην ελαφρόπετρα, πληροφορήθηκαν ότι το ηφαίστειο είχε εκραγεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν. Η πρώτη έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 29 χιλιάδες χρόνια και η δεύτερη πριν από 9.000 χρόνια.

Το όρος όπως φαίνεται από τον νεολιθικό οικισμό
Διαπιστώθηκε η χρονική αυτή περίοδος είναι αντίστοιχη και στα αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με την στρωματογραφία και την ανάλυση ισοτόπων του άνθρακα -14.
Το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου, ως μοναδικό φαινόμενο στην περιοχή,  τράβηξε την προσοχή του καλλιτέχνη και απεικόνισε το ηφαίστειο και το διπλανό χωριό. Ήταν μια πραγματική απεικόνιση και όχι μια ανώνυμη αφαίρεση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 125ο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο  της Γεωλογικής Κοινωνίας της Αμερικής- Geological Society of America, που έλαβε χώρα στο Ντένβερ, την περασμένη εβδομάδα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: