17.10.13

Η αγορά στην αρχαία ΦιλιππούποληΟκτώβριος 17, 2013.

«Λίγες πόλεις στην Ευρώπη  έχουν αρχαιολογικό πλούτο στην πόλη τους, έναν πλούτο ο οποίος απεικονίζει την ύπαρξη της, στις προηγούμενες εποχές», σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα αναφερόμενο στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στην πόλη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, που σήμερα οι Βούλγαροι την αποκαλούν Πλοβντίβ.

«Κυριολεκτικά τρία μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται η παλαιά πόλη. Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει τις αρχαιότητες και αυτή η περιοχή ήταν, η Αρχαία Αγορά», θα επισημάνει η αρχαιολόγος Έλενα Κεσιάκοφ.

Η Βουλγάρα αρχαιολόγος θα διευκρινίσει ότι πρόκειται για τη δυτική πύλη της αρχαίας πόλης, όπου έχουν εντοπιστεί εμπορικές δομές της αρχαιότητας.

Πιθανόν να πρόκειται για μια αγορά που δημιουργήθηκε περί τον 1ο αιώνα π.Χ. ή ακόμη παλαιότερα μέσα στην ελληνιστική περίοδο, όπως σημειώνεται. 

«Η υπόθεσή μου είναι ότι η αρχική κατασκευή της Αγοράς ή το Forum,  ανήκει χρονικά μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα, στην περίοδο του αυτοκράτορα Αύγουστου, βέβαια υπάρχει και η υπόθεση ότι πρόκειται για μια αγορά της ελληνιστικής περιόδου»
 «Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πριν από τον 1ο αιώνα π.Χ., πριν δηλαδή, έρθουν εδώ οι Ρωμαίοι στη Θράκη και την κηρύξουν ως ρωμαϊκή επαρχία, κατοικούσαν στην πόλη Έλληνες, οπότε, ίσως, προϋπήρχε», θα σημειώνει η αρχαιολόγος.

Οι ανασκαφές της δυτικής πύλης  που βρίσκεται απέναντι από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης, έχουν δείξει ότι η κεντρική πλατεία της αρχαίας πόλης ήταν σκεπασμένη με πλάκες και εκεί έχουν ανακαλυφθεί γλυπτά  της ρωμαϊκής εποχής, νομίσματα, κεραμικά  και άλλα αρχαία αντικείμενα .

Οι αρχαιότητες στο κέντρο της Φιλιππούπολης θα δώσουν μια ξεχωριστή εικόνα στην πανάρχαια πόλη.

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: