12.9.13

Η πτώση διαστημικού αντικειμένου προκάλεσε άμεση ψύξη στη Γη πριν από 12.000 χρόνια


“η απότομη αλλαγή του κλίματος που επήλθε δημιούργησε ασφυκτικό περιβάλλον και επέφερε το θάνατο των εντόπιων μεγάλων θηλαστικών”


Σεπτέμβριος 12, 2013.

Το έδαφος της επαρχίας Κεμπέκ στο βορειο-ανατολικό τμήμα του Καναδά έχει υποστεί έναν ισχυρό κοσμικό βομβαρδισμό πριν από περίπου 12.900 χρόνια.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πτώση αυτή προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση: ταχεία αλλαγή του κλίματος με πτώση σε υπερβολικούς βαθμούς της θερμοκρασίας και την εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών και τέλος άρχισε η πολιτιστική επανάσταση του πρωτόγονου ανθρώπου.

Η αλλαγή αυτή  του κλίματος στον πλανήτη ήταν γνωστή και στους αρχαίους, αλλά οι επιστήμονες εδώ και χρόνια δεν μπορούσαν να δώσουν κάποια εξήγηση για το φαινόμενο αυτό.

Παλαιότερα πίστευαν ότι η θερμή περίοδος που προηγήθηκε της Ψυχρής είχε προκαλέσει το σχηματισμό μεγάλων λεκανών ύδατος σε πολλές περιοχές της βορείου Αμερικής. Η σταδιακή ψύξη του πλανήτη συγκέντρωσε τα ύδατα (υδρατμούς) στην Αρκτική και σχημάτισε τεράστια παγόβουνα. Η τάση αυτή άλλαξε τα ρεύματα στον Ατλαντικό Ωκεανό και μετέφερε τα θερμά ρεύματα προς τις βόρειες περιοχές.

Τώρα,  υπό το φως των νέων στοιχείων, οι επιστήμονες που διερευνούν την κλιματική αλλαγή που επήλθε την εποχή εκείνη,  έχουν απορρίψει την υπόθεση αυτή και την αποδίδουν στην ‘επίσκεψη’ ενός διαστημικού επισκέπτη. Ήταν ένας μετεωρίτης ή κομήτης, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποφανθεί.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης των διαστημικών σφαιριδίων στο καναδικό έδαφος έγινε μέσω χημικής και ορυκτολογικής ανάλυσης που έδειξε ότι το κάτω οριακό στρώμα δεν συνδέεται – δεν είναι παράγωγο ή δεν έχει ομοιογένεια- με το υπόστρωμα του περιβάλλοντος –πετρώματα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ειδικοί του Dartmouth College, στοιχεία παρόμοια έχουν βρεθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες- στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και του Νιου Τζέρσεϋ.

Ωστόσο τα σφαιρίδια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή του Καναδά είναι πολύ περισσότερα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επίκεντρο της καταστροφικής επιδρομής των διαστημικών σωματιδίων ήταν στον Καναδά.

Οι ειδικοί δεν ενοχλούνται από το ότι δεν έχει βρεθεί κάποιος κρατήρας στη γενικότερη περιοχή, αφού εκτιμούν ότι η έκρηξη του ουράνιου σώματος θα μπορούσε να γίνει με την είσοδο στην ατμόσφαιρα.


Ο γεωχημικός Mukul Sharma του Dartmouth College θεωρεί ότι «οι εκτιμήσεις αυτές είναι θετικές ακόμη και αν δεν υπάρχει ένας κρατήρας στην περιοχή».

Ο ίδιος θα πει ότι η απότομη αλλαγή του κλίματος που επήλθε δημιούργησε ασφυκτικό περιβάλλον και επέφερε το θάνατο των εντόπιων μεγάλων θηλαστικών ή ακόμη και την εξαφάνιση των εντόπιων ανθρώπινων πληθυσμών, όπως ήταν ο πολιτισμός Clovis, αλλά επέδρασε ως καταλύτης στην επανάσταση της νεολιθικής εποχής.

--
Vesti.ru
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: