23.8.13

Σκόπια: «Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»


Το δημοσίευμα των Σκοπίων αναφέρεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην Αμφίπολη

Αύγουστος 23, 2013.

Οι Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τάφο, που υποθέτουν ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τάφος είναι τεράστιος και έχει περίμετρο 498 μέτρα. Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώθηκε και διακοσμήθηκε με ακριβά μάρμαρα τα οποία είχαν επεξεργαστεί με τα χέρια.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η τελική προετοιμασία έγινε με εργαλεία που χρησιμοποιούνταν πριν από δύο χιλιετίες και  είναι αξιοζήλευτα και τελειότερα των σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ο τάφος έχει σχήμα αψίδας- πυραμίδας και στην κορυφή του είχε τοποθετηθεί το ‘Λιοντάρι της Αμφίπολης», ίδιο γλυπτό που βρήκαν οι Έλληνες στρατιώτες το 1912 και το οποίο τέσσερα χρόνια μετά επιχείρησαν οι Βρετανοί να το μεταφέρουν στην Αγγλία.

Ο Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 34 ετών, το 323 π.Χ.. Ο θάνατός του επήλθε μετά από αρκετές ημέρες ισχυρού πυρετού, που εικάζεται μέχρι σήμερα ότι ίσως είχε δηλητηριαστεί. Αρκετούς μήνες αργότερα η σαρκοφάγος με το σώμα του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, προκειμένου να θαφτεί. Οι στρατιώτες του Πτολεμαίου Α΄του Σωτήρα, ο οποίος ίδρυσε τη δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, μετέφεραν   τη σαρκοφάγο του στην Μέμφιδα και στην συνέχεια στην Αλεξάνδρεια.

Από τότε δεν ξέρει κανείς που βρίσκεται ο τάφος του «Παγκόσμιου Κατακτητή», αν και ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το μέρος είναι ‘γνωστό’.

Σύμφωνα με ορισμένους βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, με άλλους στην Πέλλα, στην έδρα των αρχαίων Μακεδόνων και άλλοι ισχυρίζονται ότι βρίσκεται σε μυστικό μέρος στην Περσέπολη του Ιράν.

Και το σκοπιανό κείμενο θα κλείσει:

Το όνειρο του πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Σκοπίων, του αρχαιολόγου Πάσκο Κούζμαν , ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό κράτηση κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία, ήταν να βρει το τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πίστευε ότι βρισκόταν κάπου στα ...Σκόπια!

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: