23.8.13

Κουζίνα της ...νεολιθικής εποχής


Αύγουστος 23, 2013.

Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να φαντασθεί το γεύμα του χωρίς αλάτι και πιπέρι και σε κάθε σπίτι υπάρχει μια σειρά από βότανα και σκόνες μπαχαρικών που θα νοστιμίσουν κάθε πιάτο.


Από πότε ο άνθρωπος άρχισε να εμπλουτίζει με μπαχαρικά  το γεύμα του;
Η τελευταία έρευνα  που έγινε στον τομέα της αρχαιολογίας, έχει δείξει ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να πασπαλίζουν  τα φαγητά τους με μπαχαρικά πριν από 6.000 χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι το μαγείρεμα άρχισε να εδραιώνεται μετά  από την καθιέρωση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, απολάμβαναν επίσης καλό φαγητό», επισημαίνει ο επικεφαλής  μιας νέας μελέτης, ο Hayley Saul, αρχαιολόγος από το University of York.

Η εύρεση αρχαίων αποξηραμένων φυτών δεν είναι τόσο εύκολη. Τις περισσότερες φορές αυτά τα οποία φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας είναι σε μορφή υπολειμματικών απολιθωμάτων και δεν είναι πάντοτε ασφαλές ότι έχουν εντοπιστεί βότανα ή μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν σε τρόφιμα.

Βασικά, η θεωρία για το ότι οι πρόγονοί μας έτρωγαν μπαχαρικά, βασίζεται σε λογικούς συλλογισμούς.

Οι αρχαιολόγοι, όμως, έχουν βρει αποδείξεις για την ανθρώπινη διατροφή.  Οι Ευρωπαίοι έτρωγαν μάραθο και σπόρους παπαρούνας, αλλά αυτά τα ευρήματα είναι του 3.000 π.Χ., όταν η γεωργία είχε αναπτυχθεί και καθιερωθεί.

 Ο Hayley Saul και οι συνεργάτες του έψαχναν για φυτολιθικά- μικροσκοπικά απολιθώματα φυτών σε τρόφιμα, που από το σχήμα και την υφή τους μπορεί να προσδιοριστεί ότι ήταν για παρασκευή φαγητού.

Η ίδια μεθοδολογία εφαρμόστηκε  από τους επιστήμονες που εντόπισαν στοιχεία καλλιέργειας σίτου και ρυζιού στην Κίνα πριν από 10.000 χρόνια.
Ερευνητές του York ανέλυσαν σε εργαστήριο υπολείμματα τροφών που βρέθηκαν σε κεραμικά που βρέθηκαν στα Δανικά Στενά (βόρεια Γερμανία και Δανία) και κατάφεραν να συλλέξουν φυτολιθικά προϊόντα  των οποίων η διάμετρος ήταν από 5 ως 10 μικρόμετρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι  τα απολιθωμένα υπολείμματα ήταν μπαχαρικά, όπως το Alliaria Petiolata που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως ως μια φυσική εναλλακτική λύση στο σκόρδο.

Στο κάτω μέρος των αγγείων βρέθηκε λίπος θαλάσσης, ψαροκόκαλα και όστρακα στρειδιών.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας του Hayley Saul και των συνεργατών του δημοσιεύονται στο περιοδικό Plos ONE.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: