11.7.13

Ξεκόλλησε γιγάντιο παγόβουνο στην ΑνταρκτικήΙούλιος 11, 2013.

Από το παγωμένο νησί Pine Island της Ανταρκτικής αποκολλήθηκε ένα τεράστιο παγόβουνο, φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες περίμεναν εδώ και δύο χρόνια.
Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει ένα αυξανόμενο ρήγμα στον παγωμένο όγκο της Ανταρκτικής από τον Οκτώβριο του 2011 και από τότε περίμεναν να ξεκολλήσει και να απομακρυνθεί από το παγωμένο νησί.


Τη Δευτέρα ο γερμανικός δορυφόρος Terra SAR-X παρατήρησε ότι η ρωγμή είχε απλωθεί από άκρη σε άκρη του παγόβουνου.

Ο Terra SAR-X που κατασκευάστηκε από τους Γερμανούς ώστε να μπορεί να εντοπίζει οποιαδήποτε μεταβολές και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε εκτιμάται ότι είναι έκτασης περίπου 720 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαζί με τις προεξοχές του φθάνει τα χίλια τετρ. χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του δορυφόρου, ήδη, το παγόβουνο έχει πάρει πορεία – από τα ρεύματα- προς των ωκεανό.

Γιγάντια παγόβουνα, όπως αυτό, αποκολλούνται από την Ανταρκτική κάθε 6 με 10 χρόνια και δεν έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή. Την τελευταία φορά που έγινε ένα τέτοιο γεγονός ήταν το 2007 και πριν το 2001.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η αποκόλληση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία των παγωμένων όγκων του νοτίου πόλου της Γης.

Η καθηγήτρια Angelika Humbert από το γερμανικό Ινστιτούτο Alfred Wegener δήλωσε στο BBC ότι  για τους επιστήμονες  δεν αποτελεί έκπληξη η αποκόλληση αφού την περιμένανε από διετίας.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η πορεία του παγόβουνου θα παρακολουθείται επί μήνες μέχρι να λιώσει τελείως.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: