21.7.13

Επιγραφές 5.000 ετών βρέθηκαν στην Κίνα


Πηγαίνουν πίσω κατά 1400 χρόνια την κινεζική γλώσσα

Ιούλιος 21, 2013.

Σαγκάη.

Σε ένα λίθινο τσεκούρι κοντά στην περιοχή Ζουανγκιάο, στην ανατολική Κίνα, ανακαλύφθηκαν πρωτόγονες γραφές, λένε οι αρχαιολόγοι.


Οι γραφές αυτές που ανακαλύφθηκαν στη Σαγκάη,  χρονολογούνται γύρω στις 5.000 χρόνια και όπως πιστεύεται πηγαίνουν πίσω την ημερομηνία των αρχαίων κινεζικών γραφών και γλώσσας κατά 1400 χρόνια.

Οι απόψεις των Κινέζων επιστημόνων διίστανται στο αν οι ενδείξεις που βρέθηκαν στα λείψανα, στο νότιο τμήμα  της σύγχρονης πόλης Ζουανγκιάο, είναι λέξεις ή κάτι πιο απλό. Αλλά, πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα ρίξει φως στην προέλευση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Οι κινεζικοί χαρακτήρες γραφής, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, έχουν αναπτυχθεί ανεξάρτητα από άλλου είδους γραφής, όπως αυτής της Μεσοποταμίας που χρονολογούνται λίγο περισσότερο από 5.000 χρόνια.

Οι κινεζικές επιγραφές βρέθηκαν σε περισσότερα από 200 κομμάτια κειμηλίων που βρέθηκαν στη νεολιθική περιοχή Λιανγκζού. Τα κομμάτια είναι ανάμεσα σε χιλιάδες θραύσματα από κεραμικά, πέτρα, νεφρίτη, ξύλο, ελεφαντόδοντο και οστά που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν  από το 2003 έως 2006, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Ξου Ξινμίν.

Οι Κινέζοι επιστήμονες, της αρχαιολογίας και της αρχαίας γραφής, οι οποίοι συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην επαρχία Ζεγιάνγκ για να συζητήσουν  και να διαπιστώσουν αν οι επιγραφές δηλώνουν ένα αναπτυγμένο σύστημα γραφής, κατέληξαν ότι σε δύο κομμάτια λίθινων τσεκουριών υπάρχουν ενδείξεις λέξεων.

Σύμφωνα με τον Ξου, στα κομμάτια των τσεκουριών διαπιστώθηκαν έξι λέξεις- σχήματα που μοιάζουν με μια σύντομη φράση.

«Είναι διαφορετικά από τα σύμβολα που έχουμε δει στο παρελθόν, σχετικά με τέτοια αντικείμενα», είπε ο Ξου, «τα σχήματα και το γεγονός ότι είναι σε μια σειρά στο σχέδιο υποδηλώνουν εκφράσεις με κάποιο νόημα».

«Από τους έξι χαρακτήρες που είναι διαμορφωμένοι σε μια γραμμή, οι τρεις μοιάζουν με τη σύγχρονη κινεζική γραφή και πιθανόν να υποδηλώνουν κάποια πρόταση», δήλωσε ο Τσάο Γινγάν, μελετητής της αρχαίας κινεζικής γραφής του πανεπιστημίου Ζεγιάνγκ. Πρόσθεσε ότι τα σήματα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιερογλυφικά.

Ωστόσο, η Λιου Ζάο, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Φούνταν της Σαγκάης, θεώρησε ότι δεν υπάρχει αρκετό υλικό προς διερεύνηση για την εξαγωγή συμπεράσματος.
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να  θεωρηθούν ως γραπτός λόγος με τον πιο αυστηρό ορισμό. Δεν έχουμε αρκετό υλικό ώστε να διαμορφωθεί ένα στάδιο ιστορίας  των αρχαίων κειμένων».

Προς το παρόν οι Κινέζοι επιστήμονες αποκαλούν τις σημάνσεις ως πρωτόγονη γραφή, ένας ασαφής όρος, που υποδηλώνει ότι βρίσκονται ανάμεσα σε σύμβολα και λέξεις.
Η αρχαιότερη γνωστή κινεζική γραφή έχει βρεθεί σε οστά ζώων (γνωστή ως  ‘οστεομαντεία’) και χρονολογείται πριν από 3.600 χρόνια, στην εποχή της δυναστείας Σανγκ.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: