23.6.13

Βρέθηκε σπάνιος ελληνικός οικισμός Νεάντερταλ


Ιούνιος 23, 2013.

Μέχρι πρόσφατα, τα στοιχεία για οικισμό του Νεάντερταλ στην ελληνική χερσόνησο ήταν πολύ σπάνια.

Τώρα νέες ανασκαφές στη Μεσο-παλαιολιθική σπηλιά στα Καλαμάκια (δυτική ακτή χερσονήσου Μάνης-νότιος Πελοπόννησος), στη νότια Ελλάδα, έχουν δώσει πληθώρα νέων πληροφοριών.


Οι ανασκαφές καθοδηγούνται από την Katerina Harvati, από το πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψής του, το σπήλαιο θα ήταν πολύ πιο μακριά από τη θάλασσα από ότι είναι τώρα, με μια μεγάλη εύφορη λωρίδα που παρείχε τα περισσότερα τρόφιμα που θα χρειαζόταν η ομάδα Νεάντερταλ.

Λείψανα από αρκετά άτομα έχουν ανακαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Μελέτη της οδοντικής φθοράς δείχνει ότι η διατροφή τους ήταν αρκετά ποικίλη με ένα δείγμα από φυτά, κρέατα και θαλασσινές τροφές.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η ανακάλυψη στην Ελλάδα είναι σπάνια, ο Eric Delson, παλαιοανθρωπολόγος στο Lehman College, City University of New York, δεν εξεπλάγη και το καθόρισε ως εξής:

 « Αυτή δεν είναι απροσδόκητη, δεδομένου ότι η παρουσία τους ( των Νεάντερταλ)  εντοπίζεται κατά μήκος της μεσογειακής παράκτιας ζώνης από το Γιβραλτάρ, από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, το Ισραήλ και τη Συρία, αλλά και σε άλλα μέρη της μέσης Ανατολής.

Περιμένω από τη νέα επιτόπια έρευνα που σχεδιάζει η Χαρβάτη (φωτό), να ανακτηθούν πρόσθετα απολιθώματα  και από άλλες  ελληνικές τοποθεσίες, στις οποίες δεν έχουν ακόμη βρεθεί ανθρώπινα λείψανα και ελπίζω να δούμε περισσότερα και πληρέστερα δείγματα στο μέλλον»

--
Stonepages


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: