22.6.13

Τρίκερι: Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ευρώπη για τους Βουλγάρους


«Ταινία για το πρώτο στρατόπεδο αιχμαλώτων στο νησί Τρίκερι», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα του Κρος,  με την ευκαιρία του β΄βαλκανικού πολέμου. 

Ιούνιος 22, 2013.

Μια κινηματογραφική ταινία για το περιβόητο νησί Τρίκερι, θα κυκλοφορήσει σύντομα στις βουλγαρικές οθόνες.

Πριν από εκατό χρόνια, το νησί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες, στο έρημο νησί Τρίκερι του Βόλου, στις 19 Ιουνίου 1913- πριν από 100 χρόνια.

Στο Τρίκερι ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες όσοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, Βούλγαροι αξιωματικοί και στρατιώτες.

Το ντοκιμαντέρ ήταν ιδέα του Γκεόργκι Ντρακαλίεφ, μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO [Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- εθνικιστικό βουλγαρικό κόμμα].

Η ομάδα με επικεφαλής τον Ντρακαλίεφ επισκέφθηκε το νησί για να πάρει το αναγκαίο υλικό και να προβεί σε συνεντεύξεις με ντόπιους, όσοι είχαν αναμνήσεις από εκείνες τις τραγικές ημέρες. Ο Ντρακαλίεφ είχε επισκεφθεί το νησί πριν από δύο χρόνια. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το κάστρο Παλαμίδι στο Ναύπλιο, την παλιά πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου εκεί είχαν φυλακιστεί Βούλγαροι αξιωματικοί πριν από 100 ακριβώς χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2013, σηματοδοτούνται 100 χρόνια από τον τραγικό πόλεμο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, υπενθυμίζει ο Γκεόργκι Ντρακαλίεφ. Μέσα στην εθνική καταστροφή πολλές προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες είχαν διαδραματισθεί από το πογκρόμ των Ελλήνων και των Σέρβων. Η ιστορία του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ευρώπη, έχει ξεχασθεί εντελώς από τις νέες γενιές, είπε ο Ντρακαλίεφ- σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ολόκληρη η βουλγαρική ελίτ στο κατεχόμενο τμήμα της Μακεδονίας από την Ελλάδα- καθηγητές, ιερείς, λογοτέχνες, αγρότες και αστοί ηγέτες και στρατιώτες συνελήφθησαν από στη Θεσσαλονίκη που ήταν στη βουλγαρική φρουρά της πόλης και φυλακίσθηκαν.

Πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του βούλγαρου Αρχιμανδρίτη στη Θεσσαλονίκη  ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία, τουλάχιστον 7.000 άτομα ήταν οι φυλακισμένοι στο Τρίκερι του Βόλου, αλλά, ίσως, ήταν περισσότεροι. Είχαν μείνει χωρίς πόσιμο νερό και τρόφιμα κάτω από τον ουρανό επί μήνες. Έσκαβαν τρύπες για να βρουν νερό και πλεούμενα τους έριχναν τρόφιμα, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: