12.6.13

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ερευνούν τα ερείπια της Διοκλητιανούπολης


Ιούνιος 12, 2013.

 Στην νότιο-κεντρική Βουλγαρία, στα περίχωρα της οροσειράς
Sredna Gora, στην τοποθεσία των ιαματικών πηγών, κοντά στη σημερινή πόλη Hisarya, υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Διοκλητιανούπολης.


Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι το μέρος είχε κατοικηθεί, ήδη, από το 6.000 π.Χ. και αργότερα από τους Θράκες.

Κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα  κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, για να καταστεί, τελικά, ένα εύπορο ρωμαϊκό θέρετρο κατά τον 4ο αιώνα. Μάλιστα αναφέρεται ότι την είχε επισκεφθεί ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος.

Σήμερα τα ερείπια αποδεικνύουν τα μεγάλα ανάκτορα που είχε, τους μεγάλους πέτρινους δρόμους, τα μαρμάρινα λουτρά, ένα μικρό αμφιθέατρο και μνημειώδη τείχη. Οι τοίχοι περισώζονται σε ορισμένα τμήματα έως και 14 μέτρα ύψος.

Τώρα, η αρχαιολογική ομάδα με τη συνοδεία φοιτητών, έχουν επιστρέψει στον αρχαιολογικό χώρο για να αποκαλύψουν περισσότερα πράγματα από τα εναπομείναντα ερείπια και να ρίξουν πρόσθετο φως στο μεγάλο αυτόν ρωμαϊκό οικισμό που πιθανολογείται ως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους πλούσιους Ρωμαίους πολίτες στη διάρκεια του μεγαλείου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της ύστερης αρχαιότητας.

 Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος, Μίτκο Μτζάροφ και των συνεργατών του «Αι Θερμαί της Διοκλητιανούπολεως» χρησιμοποιήθηκαν ως παροχή μεταλλικού νερού και για θεραπευτικούς λόγους.  Είναι από τις ελάχιστες θερμές πηγές, αυτού του είδους που ανακαλύφθηκαν στην χερσόνησο των Βαλκανίων για αυτήν την περίοδο.
Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις παρέχουν αποδείξεις για τη σημασία και τη μακροζωία της πόλης. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν δέκα παλαιοχριστιανικές βασιλικές και πέντε νεκροταφεία.

«Στις ιστορικές πηγές η Διοκλητιανούπολις αναφέρεται ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην επαρχία της Θράκης μετά την Φιλιππούπολη (σημερινή Πλοβντίβ)», αναφέρει ο Ματζάροφ.--
Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά μπορεί κανείς να βρει εδώ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: