28.6.13

Ανακάλυψαν πλούσιο βασιλικό τάφο στο Περού«Όταν το Παρίσι είχε 25 χιλιάδες κατοίκους, η πόλη Γουάρι είχε 40.000»


Ιούνιος 28, 2013.

Χίλια χρόνια πριν, στα δυτικά της Νότιας Αμερικής, εκεί που είναι τώρα το Περού, άνθισε ο πολιτισμός Γουάρι. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρέμειναν ελάχιστα στοιχεία για την ύπαρξή τους και η πολιτιστική κληρονομιά καταστράφηκε από τους κυνηγούς θησαυρών με την πάροδο των αιώνων.


Υπάρχει όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το υπουργείο πολιτισμού του Περού,  έχει παραχωρήσει άδεια σε αρχαιολόγου να αρχίσουν ανασκαφές στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό συγκρότημα των Γουάρι- (στα ισπανικά Huari). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια πλήρης μελέτη θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια.


Ο αρχαιολογικός χώρος Γουάρι, βρίσκεται βόρεια της Λίμας, τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο και έχει διεξαχθεί κατά το 2010 δειγματοληπτική έρευνα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Γουάρι η Χουάρι, δημιούργησαν έναν από τους πρώτους πολιτισμούς στη Νότια Αμερική και η αυτοκρατορία τους είχε μεγάλη ανάπτυξη επηρεάζοντας τους γειτονικούς λαούς.

Ο πολιτισμός αυτός έφθασε στο απόγειό του από το 700 ως το 1000 μ.Χ. και στην πόλη του Γουάρι κατοικούσαν  περίπου 40.000 άτομα. Το Παρίσι εκείνη την εποχή υστερούσε αφού είχε μόλις 25 χιλιάδες κατοίκους...

Το φθινόπωρο του 2012, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν τελετουργικό χώρο κάτω από ένα τεράστιο ξύλινο εσωτερικό θόλο. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι υπήρχε και ένας άλλος χώρος ένα  επίπεδο πιο κάτω. Για να μπούνε οι αρχαιολόγοι στο υποτιθέμενο σπήλαιο έπρεπε να μεταφέρουν ένα τεράστιο πέτρινο φράγμα και όπως αποδείχθηκε οι προσπάθειες των επιστημόνων ανταμείφτηκαν πλήρως.


Η μυστηριώδης σπηλιά ήταν ένα μαυσωλείο, κρυμμένο κάτω από 30 τόνους πέτρας. 

Μέσα βρέθηκαν λείψανα 60 ατόμων καθώς και περισσότερα από 1.000 αντικείμενα ενδεικτικά του πολιτισμού των Γουάρι. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν  ημιπολύτιμες λίθινες χάντρες, ξύλινα περίτεχνα γλυπτά, καλλιτεχνικά κεραμικά, χάλκινα τσεκούρια, αγγείο πόσης από αλάβαστρο καθώς χρυσά και ασημένια κοσμήματα.

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι οι νεκροί στον τάφο ήταν σε καθιστή θέση και κρίνοντας από τη φύση των λειψάνων, μερικοί από τους νεκρούς είχαν θυσιαστεί.

Σε τρία μικρά δώματα, δίπλα στο μαυσωλείο βρέθηκαν τρία γυναικεία λείψανα, διακοσμημένα με πολλά προϊόντα χρυσού. Ένα στοιχείο που επιβεβαίωσε τις υποθέσεις των αρχαιολόγων για βασιλικό τάφο.

Η χρονολόγηση των λειψάνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι 1200 ετών και υπάρχει μια ιδιαίτερη περιποίηση των νεκρών που συνδέεται με την τοπική λατρεία και το σεβασμό προς αυτούς.

Ωστόσο, οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  τα ευρήματα θα είναι περισσότερα και θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον χαμένο πολιτισμό των κατοίκων του αρχαίου Περού.

--

πληροφορίες : Υπουργείο Πολιτισμού του Περού


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: