27.4.13

Κατάρ: Απομακρύνθηκαν από έκθεση αρχαία ελληνικά αγάλματα«Επειδή δεν φορούσαν ... κελεμπία»


Απρίλιος 27, 2013.

Η Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει, τελικά,  δύο αρχαία αγάλματα που τα είχε μεταφέρει στο Κατάρ σε έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από διαμάχη για τα γυμνά μέρη των γλυπτών, όπως δήλωσε πηγή από το Υπουργείο Πολιτισμού την


 περασμένη Τρίτη, σημειώνει δημοσίευμα του Λιβάνου.

«Τα αγάλματα έχουν επιστρέψει, ήδη, στην Ελλάδα», δήλωσε μια πηγή του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού προς το γαλλικό πρακτορείο, προσθέτοντας στεγνά ότι «στο Κατάρ οι διοργανωτές ήθελαν να καλύψουν τα γυμνά μέλη των μαρμάρινων αγαλμάτων με ένα μαύρο ύφασμα, ειδάλλως δεν θα παρουσιάζονταν στην έκθεση. 

Τα αγάλματα, τελικά, αποσύρθηκαν στην αποθήκη της έκθεσης και στις 19 Απριλίου επέστρεψαν στην Ελλάδα».

Τα αγάλματα παρουσιάζουν έναν αρχαίο Έλληνα δρομέα και ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός  κλασικού Αθλητή. Και τα δύο ήταν γυμνά, όπως δηλαδή αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την Αρχαιότητα.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η Ελλάδα συμμετέχει με 600 εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο  και το Μουσείο της Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: