9.3.13

Το Αζερμπαϊτζάν θα απαγορεύσει τα ρωσικά ονόματα στα παιδιάΜάρτιος 9, 2013.

Η Επιτροπή Ορολογίας των Ονομάτων στο Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί για την εξάπλωση των ξένων ονομάτων στη χώρα και σχεδιάζει να περιορίσει τη χρήση τους. Έτσι έχει τεθεί ειδικός συναγερμός σε ονόματα που ακούγονται  σαν ρωσικά, ακόμα και αν ετυμολογικά είναι διαφορετικής προέλευσης.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, Savali Sagidovov, «δεν είναι σωστό να δίνουμε στο παιδί μας το όνομα Ντμίτρι που σχετίζεται με τη Σοβιετική Ένωση, επίσης πρέπει να απαγορευτούν τα  γυναικεία ρωσικά ονόματα όπως είναι η Μαρία, η Κατερίνα, η Όλγα.


Θα απαγορευθούν ακόμη και τα διπλή ή τριπλά ονόματα. Κατά τη γνώμη του τα ονόματα πρέπει να σύντομα, περιεκτικά και συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC,  η Επιτροπή πρότεινε στην Κυβέρνηση να εισάγει νέους περιορισμούς και να εκπονήσει έναν νέο κατάλογο ονομάτων. Μετά την κατάρτιση του νέου καταλόγου θα διανεμηθεί σε όλα τα γραφεία της επικράτειας.

Το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που ήταν περισσότερα από 70 χρόνια μια σοβιετική δημοκρατία, εξακολουθεί να διατηρεί στα ονόματα των πολιτών τις ρωσικές καταλήξεις, ωστόσο πολλοί έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις καταλήξεις βάζοντας ως κατάληξη ή την τουρκική λί ή την περσική Ζάντεχ που σημαίνουν γιος του τάδε.

Ο σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλί Χασάνοφ, είπε ότι τα ονόματα πρέπει να τελειώνουν με εθνικό σημάδι και θα ήταν καλό να τελειώνουν σε αζ , τα δύο πρώτα γράμματα της χώρας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χασάνοφ σε συνέντευξή του στο BBC.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: