18.3.13

Ατέλειωτο θέμα το τζαμί της ΑθήναςΤου Elçin Macar * (ο τίτλος είναι του τουρκικού δημοσιεύματος)

Η εισροή των μεταναστών έχει ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες κατά την τελευταία δεκαετία. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των μεταναστών είναι μουσουλμάνοι, και αυτό προκαλεί πρόσθετα προβλήματα.

Η ανάγκη τους για θρησκευτικούς χώρους και ξεχωριστά νεκροταφεία, οι κοινωνικές απαιτήσεις τους για τις πρακτικές του κοσμικού κράτους,  οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας και η πολιτιστική πολλαπλότητα, η Δύση έχει ιδιαίτερα υποστηρίξει με τη διανόηση και τον πολιτισμό της.

Μία από αυτές τις χώρες είναι το γειτονικό με την Τουρκία κράτος, της Ελλάδας, η οποία έχει καταστεί ελκυστική για τους μετανάστες μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ και την επακόλουθη οικονομική δυναμική που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο αριθμός των μεταναστών έχει ήδη ξεπεράσει το 10 τοις εκατό του συνολικού ελληνικού πληθυσμού και περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό μουσουλμάνων από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση. Οι μουσουλμάνοι  έχουν ζήσει επί αιώνες σε αυτά τα εδάφη. Μερικοί από τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζούσαν σε απομόνωση  στη Δυτική Θράκη και στο νησί Ρόδος, μετανάστευσαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για οικονομικούς λόγους.

Είναι ενδιαφέρον ότι στα προβλήματά τους, περιλαμβάνονται τόποι λατρείας και κοιμητήρια,  έχοντας προσελκύσει την προσοχή των εν εξελίξει συζητήσεων για τις ανάγκες των ‘ξένων’ Μουσουλμάνων.

Η ιδέα της οικοδόμησης ενός τεμένους στην Αθήνα τέθηκε για πρώτη φορά μετά τις απαιτήσεις των αραβικών χωρών. Απεσταλμένοι  από τις χώρες αυτές προσέφυγαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το 1976 για την υλοποίηση της ιδέας. 

Μετά από αίτημα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνέστησε την αποκατάσταση του Φετιχιέ Τζαμί το Μοναστηράκι, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε αντιρρήσεις προς τη σύσταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι το τζαμί ήταν μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία αναγνωρίζεται ως μέρος της Ακρόπολης.

Το 1984 σπουδαστές από το Σουδάν ζήτησαν την άδεια να χρησιμοποιήσουν  κτήριο ως τζαμί στη συνοικία Γουδί. Επίσημη άδεια δεν χορηγήθηκε, αλλά η χρήση του κτηρίου ως τζαμί έμμεσα επετράπη. Αυτό ήταν ο πρώτος χώρος λατρείας ή τζαμί  που εμφανίσθηκε στην Αθήνα.
 
Εκείνο που τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα του τζαμιού στην Ελλάδα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Οι εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει ότι δεν υπάρχουν τζαμιά στην Αθήνα για τους μουσουλμάνους αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες, και ότι αυτό θα υπονόμευε την ελληνική εικόνα στην Ευρώπη.

Το 2000, εκδόθηκε ο νόμος για τις προπαρασκευαστικά θέματα και άλλα ζητήματα για το Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 Το άρθρο 7 του νόμου αυτού,  ήταν για την κατασκευή ενός τεμένους. Ο νόμος αυτός προέβλεπε την κατασκευή ενός τζαμιού ή ένα πολιτιστικό κέντρο στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους εκπροσώπους των αραβικών χωρών. Στο πλαίσιο του έργου, απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας θα έκανε χρέη προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής.

 Για τη θεμελίωσή του, ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας, είχε παρουσιασθεί ως χρηματοδότης.  Το εκτελεστικό συμβούλιο θα περιλάμβανε έξι Έλληνες και έξι εκπροσώπους Άραβες και ο πρόεδρος θα είναι Άραβας. Αναφέρθηκε επίσης ότι θα υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το ποιος θα προεδρεύει στο διοικητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, το κράτος δώριζε μια τεράστια έκταση στην Παιανία για χρήση του έργου.

Σε αυτό το σημείο, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναδείχθηκε  ως ένας ισχυρός παίκτης, υποστηρίζοντας ότι είχε το συνταγματικό δικαίωμα και την εξουσία να επιθεωρεί όλα τα θρησκευτικά θέματα και  τις εξελίξεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδωσε προσοχή σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο της πολιτικής του στην υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας.

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ευνοούσε τα τζαμιά, αλλά ήταν αντίθετος στα πολιτιστικά κέντρα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική εκκλησία δεν ήταν αντίθετη σε ένα τζαμί, αλλά ότι  θα πρέπει  να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ανησυχίες και ευαισθησίες.
Απέδωσε επίσης τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων  στην ισλαμική ιστορία στην Ελλάδα και την  τεσσάρων αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας στη χώρα. Τόνισε, επίσης, ότι η κατασκευή ενός τζαμιού σε μικρή απομακρυσμένη περιοχή της πόλης θα ήταν η καλύτερη λύση.

Επάνω σε αυτό ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής και ο Μητροπολίτης Άνθιμος της Θεσσαλονίκης  σημείωσαν  ότι σε αντάλλαγμα για ένα τζαμί στην Αθήνα, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου ως εκκλησία.
Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003 σε μια συνάντηση με τον Έλληνα Πατριάρχη, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το αίτημα για τζαμί στην Αθήνα και αναφέρθηκε  στο Φετιχιέ Τζαμί στο Μοναστηράκι.

Οι Έλληνες εθνικιστές, που ταύτισαν το Ισλάμ με την τουρκική ταυτότητα, σε αντάλλαγμα αυτής της ζήτησης, παρουσίασαν το θέμα ως ζήτημα παραχώρησης ή τουρκικής συνωμοσίας.

Η εκκλησία ήταν τώρα σε αντίθεση  και για την Παιανία. Καθώς ένα τζαμί στην περιοχή αυτή,  θα δώσει την εντύπωση στους επισκέπτες που έρχονται από το αεροδρόμιο,  ότι η Αθήνα ήταν μια μουσουλμανική πόλη.

Οι κάτοικοι της Παιανίας ανάρτησαν επίσης ένα τεράστιο σταυρό σε ένα λόφο της εθνικής οδού. Έτσι, κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να χτίσει ένα τζαμί στην Παιανία και ένα πολιτιστικό κέντρο και ότι το έργο θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα τζαμί κάπου αλλού.

Τον Απρίλιο του 2006, η ελληνική Μουσουλμανική Ένωση κατέθεσε 10.000 αιτήσεις ζητώντας «τζαμί και διάλογο». Η ένωση πρότεινε, επίσης, ο έλεγχος ενός μελλοντικού τζαμιού να είναι μόνο από τις ελληνικές αρχές. Σε απάντηση, η κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2006, δήλωσε ότι ένα τζαμί θα κατασκευαστεί σε πρώην ναυτική βάση στον  Ελαιώνα και ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να παρέχονται από την κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο του 2006, ψηφίστηκε νέος νόμος για την υλοποίηση αυτού του έργου. Σύμφωνα με ένα νόμο που εγκρίθηκε από το καθεστώς του Μεταξά το 1939, ο περιφερειακός  μητροπολίτης κατέχει την εξουσία να εγκρίνει την κατασκευή ενός νέου θρησκευτικού κτηρίου.

Ο νόμος του 2006 μεταφέρει αυτή τη δυνατότητα από τον Μητροπολίτη προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του τζαμιού,  θα αποτελείται από επτά μέλη, όλα εκ των οποίων θα διορίζονται από το υπουργείο.  Πέντε μέλη θα είναι Έλληνες γραφειοκράτες και / ή πανεπιστημιακοί, και οι άλλες δύο θα είναι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας. Οι δύο μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι θα πρέπει να  επιλεχθούν από οκτώ που προταθούν στο υπουργείο.

Ωστόσο, ο χώρος  που διατέθηκε για την ανέγερση τζαμιού δεν αποτέλεσε αντικείμενο διακανονισμού.
Το ελληνικό κράτος είχε την πρόθεση να αντιμετωπίσει το ζήτημα τζαμί, μέσα από την κεντρική διοίκηση και τον παραδοσιακό κρατικό παρεμβατισμό.
 Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ευχαριστήσει τους μουσουλμάνους με την ανέγερση  ενός τζαμιού και τους χριστιανούς, με την ανέγερση του σε μια "αόρατο" θέση.
Αυτό θα σήμαινε την μεταπήδηση του Ισλάμ από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο τομέα για την Ελλάδα.

Αντί του πρώην Ισλάμ, που συνδέθηκε με τη Δυτική Θράκη, ένα νέο Ισλάμ, που θα μπορούσε να ονομαστεί αθηναϊκό Ισλάμ διαφαίνεται. Με τον τρόπο αυτό, τον πλήρη κρατικό έλεγχο διατηρείται το ζήτημα του τζαμί. Η εκκλησία και το κράτος θα πρέπει να συμφιλιωθούν και η ένσταση από την πλειοψηφία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

60.000 μουσουλμάνοι στην Αθήνα και 15.000-20.000 στη Δυτική Θράκη

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.
 Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, απέσυρε αυτό το θέμα από την ημερήσια διάταξη. Τίποτα δεν έχει γίνει από τότε. Ο λόγος ή η πρόφαση ήταν η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Για τη χρήση της ναυτικής βάσης,  απαιτούνταν ένα ποσό μεταξύ 30 και 60 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 μουσουλμάνοι στην Αθήνα και 15,000-20,000 στη Δυτική Θράκη.

 Μερικοί από τους μουσουλμάνους της  Δυτικής Θράκης δημιούργησαν μια ένωση που ονομάζεται Filotita, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιπρόσωποι όλων των μουσουλμάνων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν 26 masjids (τόποι λατρείας) στο κέντρο της Αθήνας.  Συμπεριλβανομένων και αυτών των προαστίων αριθμούνται στα 60. 

Διαμερίσματα ιδιωτών, καταστήματα και αποθήκες έχουν μετατραπεί σε masjids. Τα έξοδα καλύπτονται από διεθνείς ισλαμικές οργανώσεις και τα μέλη της ισλαμικής κοινότητας. Κάθε Masjid είναι για την προσευχή της Παρασκευής και στην οποία συμμετείχαν 150-200 άτομα κατά μέσο όρο.

Τρεις από αυτούς τους masjids (Το Κέντρο Ελληνο-Αραβικού Πολιτισμού και Παιδείας στο Μοσχάτο,  το al-Salam στο Νέο Κόσμο και το Λιβυκό-αραβικό σχολείο στο Ψυχικό) χρησιμεύουν, επίσης ως πολιτιστικά κέντρα.

Η al-Jabbar κοινότητα που δημιουργήθηκε από το Μπαγκλαντές έχει δικό του κτήριο στο κέντρο της Αθήνας που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για τρεις μεγάλες ομάδες από την άποψη της γλωσσικών  και πολιτιστικών χαρακτηριστικών: Άραβες, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί.
Υπάρχει επίσης και η σιιτική κοινότητα.

Για φεστιβάλ και άλλες σημαντικές θρησκευτικές ημέρες, οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν γήπεδα.

 Η αδυναμία της Ισλαμικής Κοινότητας είναι ο κύριος λόγος για την αποτυχία να κρατήσουν το τζαμί  ως ζήτημα στην ημερήσια διάταξη.

 Εκτός από την οικονομική αδυναμία τους, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι βλέπουν την Ελλάδα ως προσωρινό τόπο διαμονής.

 Επειδή πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη χώρα παράνομα, μόνο λίγοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά.  Για αυτούς τους λόγους οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Δυτικής Θράκης δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ιδίως, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ανέδειξαν  το θέμα των μειονοτήτων περισσότερο ευαίσθητο για τον εσωτερικό διάλογο στην Ελλάδα.

 Οι μαζικές μεταναστεύσεις, καθώς και οι εξελίξεις, κλόνισαν τις προσεγγίσεις της ομογενούς ελληνικής ταυτότητας και την κυρίαρχη Ορθόδοξη Πίστη.
Για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, ποικιλία έχει γίνει ένα θέμα της ασφάλειας.
Ελληνικά ιδρύματα και εθνικιστικές εκφράσεις προσπαθούν να διατηρήσουν την ομοιογένεια καθώς η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική και πολυεθνική οντότητα.

Η διαμάχη για το τζαμί είναι σύμβολο της ασυνέπειας.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κοινωνία βιώνει αυτή τη στιγμή την ένταση στο ζήτημα της δημιουργίας ενός τζαμιού, μεταξύ του τι γαλουχήθηκε  από τα σχολικά βιβλία, τα κηρύγματα εκκλησίας και του κράτους, και την πραγματικότητα της σημερινής κοινωνίας.

 Επίσης, δεν φαίνεται πιθανόν, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ότι οι μετανάστες θα φύγουν από την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εγκαταλείψει την αντίληψη του Ισλάμ, η Ελλάδα, που το συνδέει με την ιστορία και την Τουρκία.

--
‘Zaman’

* Ο Δρ Elçin Macar είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: