15.3.13

Οι Νεάντερταλ ήταν παμφάγοι και ζούσαν σε ορεινές περιοχέςΜάρτιος 15, 2013.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αλλάξει την κατανόησή μας για τον υλικό πολιτισμό των Νεάντερταλ. Έτσι,  στη χημική ανάλυση της σύνθεσης των δοντιών του Νεάντερταλ που βρέθηκε στο σπήλαιο της El Sidron της Αστουρίας στην βόρεια περιοχή της Ισπανίας, εντοπίσθηκε άμυλο στην πλάκα των δοντιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν, ήδη, καλλιέργειες και τρέφονταν όχι μόνο από το κυνήγι αλλά και με φυτικά τρόφιμα.


Η ανάλυση σε ένα από τα δόντια που βρέθηκαν, το οποίο ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, εντοπίσθηκε κομμάτι χόρτου, κατά πάσα πιθανότητα μυριόφυλλο ή χαμομήλι. Με δεδομένο ότι τα βότανα αυτά έχουν πικρή γεύση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Νεάντερταλ είχαν την αίσθηση της γεύσης και μπορεί να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικά φυτά.

Ένας από τους επιστήμονες που πραγματοποίησε την ανάλυση, η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Karen Hardy, τονίζει ότι η παρουσία των φυτών και των φαρμακευτικών φυτών στη διατροφή των Νεάντερταλ, αποδεικνύει ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν αρκετές ποικιλίες , όχι μόνο με βάση το κρέας, όπως πιστεύονταν παλαιότερα.

Συμφωνεί μαζί της και άλλος ερευνητής για τους Νεάντερταλ, ο Stephen Buckley (University of York, UK) και πιστεύει ότι η ανακάλυψη δείχνει τα λάθη τα οποία έκαναν οι επιστήμονες παραβλέποντας σημαντικά γεγονότα στην εξέλιξη.

Η εύρεση φυτικών προϊόντων στον Νεάντερταλ αποτελεί ένα από τα δέκα πιο σημαντικά γεγονότα του 2012, στο κόσμο της αρχαιολογίας, σύμφωνα με την έκδοση του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology».

Ένα άλλο πρόβλημα της χρονολόγησης της εξαφάνισης των Νεάντερταλ είναι ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα οστά των Νεάντερταλ που βρέθηκαν  στα σπήλαια Haram-VI  και Cueva del Boquete de Safarrayya (Ισπανία) που θεωρούνταν ως νεότερα (32 έως 30 χιλιάδων ετών) των τοποθεσιών που έζησε οι Νεάντερταλ, τώρα χρονολογούνται σε προγενέστερο χρόνο (45 έως 42 χιλιάδες χρόνια).
Έτσι είναι ως φαίνεται λάθος η δομή των ιστορικών για την παρουσία των Νεάντερταλ στο δυτικό άκρο της Ευρώπης.

Επιπλέον, υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος να πιστεύουμε ότι οι Κρο-Μανιόν, κατέλαβαν την Ευρώπη από δύο παράλληλα κύματα, ένα από τα οποία είναι η μεταφορά τους από την Ανατολία στα Βαλκάνια και το άλλο από τις χώρες του Μαγκρέμπ προς την Ιβηρική Χερσόνησο.


Είναι πιθανόν οι πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών  να έχουν συνδράμει σε δύο διαφορετικές παραδόσεις της παλαιολιθικής τέχνης: στη ζωγραφική των σπηλαίων της φρανκο-κανταβρικής περιοχής και στην που είναι γνωστός ως  «Παλαιολιθική Αφροδίτη» (ειδώλια με παχύσαρκες γυναίκες), της Ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι, η σύγχρονη άποψη για το πρόβλημα της εξαφάνισης των Νεάντερταλ στην Ευρώπη είναι:

Οι Νεάντερταλ  οδηγήθηκαν από τις πεδινές περιοχές του Κρο-Μανιόν στην ενδοχώρα και σε ορεινές περιοχές, όπου είχαν η δυνατότητα να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της Εποχής των Παγετώνων.

Αυτό ενδυναμώνεται από την παρουσία τους και τους ευρωπαϊκούς θρύλους της λαογραφίας, όπου παρουσιάζονται να ζουν στα υψηλά βουνά ως μυστηριώδης λαός, βιώνοντας άγρια αλλά συγχρόνως και με ανθρώπινα στοιχεία (χρήση της φωτιάς, το κυνήγι, η συλλογή και η χρήση βοτάνων).

--
Polit.ru
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: