10.3.13

Η Αντινούπολις της Αιγύπτου ‘καταστρέφεται συστηματικά’


 Ζωγραφική στην αρχαία Αντινούπολη, έχει την ονομασία Ammanius

Μάρτιος 10, 2013.

Ένας Αιγύπτιος ανεξάρτητος αρχαιολόγος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Αντινούπολις, ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, που βρίσκεται στην περιοχή της Μίνουα, καταστρέφεται συστηματικά από τους κατοίκους  μέσα σε μια πλήρως αποτυχημένη προστασία του χώρου από την κυβέρνηση.


Η Μόνικα Χάνα, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, είπε ότι έλαβε πληροφορίες από ανεξάρτητο αρχαιολόγο της Αιγύπτου που εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της  Αντινουπόλεως, γνωστή με τη σύγχρονη ονομασία Σεΐχ Αμπάντα, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.


Η επιγραφή 'Ελλήνων' της Αντινουπόλεως

Η Monica Hanna επεσήμανε ότι έχουν ήδη υποστεί ζημία αρχαία κτίσματα κοντά στο ναό του Ραμσή του ΙΙ.

Ανέφερε ότι  η βορειοδυτική γωνία των τειχών της  πόλης έχει ισοπεδωθεί και δόθηκε για γεωργική χρήση.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η Αντινούπολις παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης με την πληροφορία των άγριων εκσκαφών και των κατεδαφίσεων που γίνονται στην περιοχή προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν γη για γεωργική χρήση.

Καταστράφηκαν, ήδη,  αρχαιολογικά ερείπια, κατασκάφθηκαν αρχαία νεκροταφεία των ρωμαϊκών χρόνων και λεηλατήθηκε εν γένει η περιοχή.

Η αρχαία πόλη έγινε διάσημη  κατά τη διάρκεια της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού που δημιούργησε  ένα τεράστιο οικοδόμημα στην πόλη που ονομάσθηκε ‘Αντόνιο-πόλις’, όπου υπήρχαν ναοί, θέατρα, σχολεία και άλλα ιστορικά κτήρια. 

Πολλά από τα κτήρια αυτά διατηρούνταν την εποχή της γαλλικής εισβολής  στην Αίγυπτο στα τέλη του 18ου αιώνα και αναφέρονται από μελετητές Γάλλους στο βιβλίο «Description de l' Égypte».

Η πόλη άκμασε μετά την περίοδο του Αδριανού και έγινε μία από τις μεγαλύτερες της περιοχής.

Στην χριστιανική περίοδο έγινε Μητρόπολη. Κατά την κατάκτηση από τους μουσουλμάνους ονομάσθηκε Ανσένα.

Μετά την εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, κυριαρχεί η αδιαφορία του σημερινού  μουσουλμανικού κράτους για τα αρχαία μνημεία και ο αρχαιολογικός  χώρος έγινε έρμαιο των εντόπιων που προσπαθούν να προσθέσουν γη στις καλλιέργειές τους.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: