13.3.13

Βρέθηκε αλιευτικό αγκίστρι 19 χιλιάδων χρόνωνΜάρτιος 13, 2013.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Γερμανία έξι αρχαία αγκίστρια. Η ηλικία των πέντε από αυτά χρονολογήθηκε στα 12.300 χρόνια, ενώ ένα άλλο που είναι φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ είχε φτιαχτεί πριν από 19 χιλιάδες χρόνια.


Τα αγκίστρια χρησιμοποιούνταν για την αλίευση ψαριών σε αρχαία λίμνη. Όχι πολύ μακριά από τον τόπο εύρεσής τους, εντοπίστηκαν και λείψανα ψαριών και ζώων προϊστορικής εποχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα  αλιευτικά  αυτά αγκίστρια θεωρούνται τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι της περιοχής χρησιμοποιούσαν τα αλιευτικά  εργαλεία πολύ νωρίτερα από ό, τι αρχικά είχε υποτεθεί.

«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσαρμοσθεί στην αναζήτηση τροφής σε μια εποχή όπου επικρατούσαν μεταβαλλόμενες συνθήκες», είπε ο Robert Sommer, παλαιο-οικολόγος του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

«Το χέλι, η πέρκα και η τούνα, ψάρια που εμφανίσθηκαν στις λίμνες ήταν πολύ γρήγορα για αυτούς, ώστε να τα πιάσουν με δόρυ ή καμάκι», είπε ο ειδικός, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: