17.2.13

Έκλεψαν την ‘Οδύσσεια’ από τη ΣυρίαΦεβρουάριος 17, 2013.

Στη βορειο-ανατολική Συρία έγιναν παράνομες ανασκαφές και εκλάπησαν τουλάχιστον 18 αρχαία ψηφιδωτά, που απεικονίζουν σκηνές από την ‘Οδύσσεια’ του Ομήρου.

Αυτό ανέφερε ο  Σύρος υπουργός Λουμπάνα Μουσάβες σε συνέντευξή του στο ‘Τισρίν’.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ευρήματα οδηγήθηκαν στα σύνορα με το Λίβανο, απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία από την άνοιξη του 2011 έχουν τεθεί σε κίνδυνο αντικείμενα τέχνης και αρχαιότητες της χώρας. Συγκεκριμένα από το μουσείο της πόλης Χάμα, εκλάπη αραμαϊκό επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα.

Ο Μουσάβες έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδυναμία του Υπουργείο Πολιτισμού της Συρίας να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει "τις  «10 χιλιάδες ιστορικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα». Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον αρχαιολογικό πλούτο είναι οι παράνομες ανασκαφές.

Ωστόσο, ο Σύρος υπουργός επεσήμανε ότι τα μουσεία είναι ‘καλά προστατευμένα’ και ότι «οι πολύτιμες συλλογές μεταφέρθησαν σε πολύ ασφαλή μέρη», σύμφωνα με την ουκρανική Telegraf.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: