27.2.13

Αίγυπτος: Βρέθηκαν υποδήματα 2000 ετώνΦεβρουάριος 27, 2013.

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό ναό υποδήματα που φορέθηκαν πριν από 2000 χρόνια.


Τα αρχαία υποδήματα είναι επτά ζεύγη και ήταν αποθηκευμένα σε ένα σπασμένο αγγείο που ήταν κρυμμένο σε μια εσοχή μεταξύ των τοίχων του ναού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παπούτσια ήταν κρυμμένα για κάποιο λόγο από μία ομάδα ανθρώπων, που έλπιζε να επιστρέψει μελλοντικά, όπως δημοσιεύει η LiveScience.

Στο αγγείο υπήρχαν δύο ζευγάρια υποδήματα παιδικά. Το μήκος τους είναι 18 εκατοστά. Είναι φτιαγμένα από δέρμα και δεμένα με σχοινί από ίνες φοίνικα και ήταν μέσα σε υποδήματα ενήλικα. Ένα άλλο δερμάτινο ζευγάρι ανήκε κατά πάσα πιθανότητα σε ενήλικα 24 ετών. Όλα είναι σε καλή κατάσταση αλλά πολύ εύθραυστα.

Οι Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα υποδήματα έχουν κατασκευασθεί εκτός Αιγύπτου, γιατί την εποχή εκείνη κατά κανόνα χρησιμοποιούνταν σανδάλια.

Η ακριβής ηλικία των ευρημάτων ακόμη είναι άγνωστη. Οι ειδικοί θα κάνουν ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14,  για να πληροφορηθούν την ηλικία τους.

Ο ναός στον οποίο βρέθηκαν, είχε χτιστεί στη διάρκεια της βασιλείας του Αμενχοτέπ ΙΙ (1424-1398 π.Χ.), δηλαδή,  χίλια χρόνια αρχαιότερος από τα ευρήματα που ήταν κρυμμένα στο αγγείο.

Μέχρι τώρα πιστεύονταν ότι υποδήματα του τύπου αυτού είχαν εφευρεθεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, λόγω  του λασπώδους  εδάφους. Αυτή η θεωρία τώρα ανατρέπεται.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: