25.1.13

Οι Σκοπιανοί έρχονται για σκι στην Ελλάδα

Εκατοντάδες πολίτες της περιοχής των Σκοπίων, από το Μοναστήρι (Μπίτολα) και άλλες περιοχές κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνουν  στην όμορφη τοποθεσία Βίγλα στην περιοχή της Καστοριάς για να περάσουν το διήμερο.

Ιανουάριος 25, 2013.- εφημερίδα Утрински весник-

Από το Μοναστήρι, ιδιαίτερα, οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων, όσο επιθυμούν να απολαύσουν το σκι, βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, στην Ελλάδα.


Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1939 μέτρων και είναι περίπου 50 χιλμ από το Μοναστήρι, αν ταξιδεύσετε μέσω Φλώρινας. Ωστόσο, αν οι  καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και αν ταξιδεύσετε μέσα από το χωριό Ακρίτας η απόσταση είναι στα 40 χλμ. Βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία, από τη Φλώρινα για τη Μάλα Πρέσπα.

Από την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου θα απολαύσετε μια όμορφη θέα της λίμνης Πρέσπας.

Οι κάτοικοι του Μοναστηριού ή Μπίτολας είναι από τους πιο τακτικούς επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου. Αλλά αυτό το χειμώνα λάτρεις του σκι έχουν καταφθάσει από το Πρίλεπ, το Βέλες, την Οχρίδα, ακόμη και από τα Σκόπια.

Υπάρχουν σκιέρ που πηγαίνουν με τα δικά τους  οχήματα, καθώς και με ταξιδιωτικά γραφεία από τον  Πρίλεπ Σκοπίων που οργανώνουν εκδρομές με λεωφορείο.
Σε συνομιλία που είχαμε με τους σκιέρ από την Μπίτολα, γιατί προτιμούν  τη Βίγλα από το Μαύροβο  ή τη Σάπκα ή από το Πέλιστερ, όλοι ομόφωνα ομιλούν για τους όρους που προσφέρονται από το ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο.

«Αν και δεν είναι το χιονοδρομικό κέντρο ανώτερης τάξης, όπως το Μπάνσκο ή άλλα θέρετρα στην Ευρώπη, εντούτοις είναι καλά οργανωμένο.

» Έχει διθέσιο τελεφερίκ, σκι-λίφτ και δύο baby- ανελκυστήρες ή ανελκυστήρες για αρχαρίους. Υπάρχουν  αρκετά έλκηθρα που έχουν σχεδιαστεί για τους τουρίστες, υπηρεσία σκιέρ για παροχή βοήθειας για δύσκολες περιστάσεις κλπ», θα πει η Μαρία από το Μοναστήρι.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι το Πέλιστερ έχει μόνο ένα μικρό τελεφερίκ και ένα διάδρομο, τότε η Βίγλα είναι ασύγκριτα καλύτερη. Αλλά και οι τιμές είναι ακόμη καλύτερες. Τα ημερήσια ταξίδια για το ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ, που είναι φθηνότερα από τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα», δήλωσε ο Πάντε Ντιμόφσκι.

Σύμφωνα με τους σκιέρ εκτός από τις υπηρεσίες, όλα τα άλλα είναι ακριβότερα, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά.

Αλλά, αν πάει κανείς στη Βίγλα και γεμίσει το σακίδιό του με τρόφιμα και ποτά θα λύσει το  οικονομικό του πρόβλημα και το πολύ πολύ να πιει ένα ζεστό τσάι που κοστίζει περίπου 5 ευρώ, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
2 σχόλια:

sp είπε...

παρακαλώ είναι ΣΑΠΚΑ(ΠΟΠΟΒΑ) και όχι ΣΑΛΚΑ

Xenon είπε...

Σωστά στο δημοσίευμα είναι Шапка - Σάπκα,
Σε ευχαριστώ