13.1.13

Σκόπια: Μαρμάρινο άγαλμα βρέθηκε στον ΠρίλαποΙανουάριος 13, 2013.

Οι κάτοικοι του Τοπόλτσανι του Πρίλεπ, βρήκαν ένα μαρμάρινο αρχαίο άγαλμα σε υπερφυσικό μέγεθος, ακέφαλο στην είσοδο του χωριού.


Σύμφωνα με τους κατοίκους, το άγαλμα εντοπίστηκε χθες στη διάρκεια ανασκαφής για να βρεθούν τα θεμέλια μιας παλιάς πρώην εκκλησίας. Η ανασκαφή έγινε με την ευλογία του  επισκόπου, αλλά αντί για θεμέλια βρήκαν  το αρχαίο ακέφαλο άγαλμα.

Το άγαλμα είναι ύψους 1,80 μέτρων, παριστάνει γυναίκα με αρχαία ελληνική ενδυμασία. Επρόκειτο να το μεταφέρουν στο Μουσείο του Πρίλεπ, αλλά η μεταφορά αναβλήθηκε για αύριο, Δευτέρα.

Οι κάτοικοι του Τοπόλτσανι θα ξαγρυπνήσουν φυλάσσοντας το άγαλμα και για να το παραδώσουν ζητούν χρήματα για να διαθέσουν στην ανέγερση εκκλησίας.

Η τοποθεσία που βρέθηκε το άγαλμα, είναι πέντε ή έξι χιλιόμετρα από την τοποθεσία στην οποία έχουν βρεθεί τα περισσότερα αρχαία αγάλματα και επιγραφές στη χώρα, που είναι η αρχαία Στύβερρα και διατηρούνται στο Μουσείο των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: