28.1.13

Σοβιετικός δορυφόρος 30 ετών έπεσε στον ΚαναδάΙανουάριος 28, 2013.

Δορυφόρος τηλεπισκόπισης «Космос-1484» («Ресурс-ОЭ»),  που είχε εκτοξευθεί από την ΕΣΣΔ, πιθανότατα, έπεσε στην εδαφική επικράτεια του Καναδά, αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσκρουση με τη γη ήταν σημαντική  λόγω του ότι ο δορυφόρος ζύγιζε 2,5 τόνους και τα μέρη του ήταν κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά τα οποία δεν πρόκειται να διαλύθηκαν κατά την πρόσκρουσή τους με την ατμόσφαιρα.

Υπολογίζεται ότι εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, 06.27 ώρα Μόσχας, όπως δημοσίευσε το ρωσικό Νόβοστι.

Το σημείο εισόδου βρίσκεται  στο ανατολικό τμήμα του Καναδά, 189 χιλιόμετρα από την πόλη Chisasibi ή σε συντεταγμένες 55 μοίρες βόρεια γεωγραφικό πλάτος και 283,1 μοίρες ανατολικά γεωγραφικό πλάτος.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τα συντρίμμια του σοβιετικού δορυφόρου, θα πέσουν ως μάζα 2,5 τόνων στη Γη στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα η ημερομηνία άλλαξε τέσσερις φορές.

Το «Cosmos-1484» ανήκει σε μία σειρά σοβιετικών δορυφόρων που έχουν σχεδιαστεί για τεχνική και επιστημονική έρευνα στο χώρο κοντά τη Γη, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: