27.1.13

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε χρυσό στεφάνι 2.300 ετώνΕνα από τα εννέα μακεδονικά ευρήματα στη Θεσσαλονίκη 

Ένα από τα εννέα μακεδονικά ευρήματα στη Θεσσαλονίκη

Το εύρημα ήρθε στο φως στο εργοτάξιο της πλατείας Δημοκρατίας, στο Βαρδάρη, κατά τη διάρκεια εργασιών σε έναν μεγάλο, αλλά απλό κιβωτιόσχημο τάφο της μακεδονικής περιόδου.


 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα σχετικά απλό και όχι περίτεχνο στεφάνι, το οποίο δηλώνει ότι ο κάτοχός του και ο τάφος δεν ανήκει σε άτομο που ανήκε σε ιδιαίτερα υψηλή κοινωνική τάξη.
-
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ s.apostolakis@eleftherotypia.net
-
Επίσης, επειδή το στεφάνι είναι καλυμμένο με λάσπες, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εξαρχής αν είναι μυρτιάς, ελιάς, βελανιδιάς ή άλλο. Τα στεφάνια μυρτιάς ήταν γυναικεία στεφάνια, καθώς προσφέρονταν στις νεόνυμφες γυναίκες για καλοτυχία. Τα στεφάνια ελιάς, βελανιδιάς, αμπέλου ή κισσού ήταν ανδρικά στεφάνια και οι κάτοχοί τους τα φορούσαν στα συμπόσια.
 Οσο πιο περίτεχνο και πλούσιο ήταν ένα στεφάνι τόσο περισσότερο χρυσό απαιτούσε η κατασκευή του και συνεπώς ήταν περισσότερο ακριβό. Οπότε και δήλωναν σε ποια κοινωνική τάξη και σε πόσο υψηλή κοινωνική θέση ανήκε ο κάτοχός τους.

Ο τάφος ανήκει στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης, που εκτείνεται από το Βαρδάρη και την οδό Λαγκαδά, όπου βρίσκονταν και τα δυτικά τείχη, μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, αλλά επεκτείνεται και βορειότερα και νοτιότερα από το σιδηροδρομικό σταθμό, καταλαμβάνοντας πολύ μεγάλη έκταση.

 Πρόκειται για αστικό νεκροταφείο, χωρίς μεγάλους μακεδονικούς τάφους, αλλά με τάφους ποικίλης κατασκευής και διαφόρων μεγεθών.

Η ανασκαφή, που ξεκίνησε ήδη από χθες το μεσημέρι, όταν και εντοπίστηκε το στεφάνι, δυσχεραίνεται από τη μεγάλη ποσότητα λάσπης που υπάρχει στο σημείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε την Πέμπτη. 

Λόγω της λάσπης η ανασκαφή επρόκειτο να διαρκέσει όλη τη μέρα και να συνεχιστεί τη Δευτέρα, προς διερεύνηση του τάφου με σκοπό τον εντοπισμό περισσότερων κτερισμάτων.
Υπάρχει όμως και η «αρνητική» πλευρά της ανακάλυψης του χρυσού στεφανιού. Είναι η καθυστέρηση που θα προκαλέσει στη συνέχιση των εργασιών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, μέχρι να απεικονιστούν, να ταυτοποιηθούν και να απομακρυνθούν τα ευρήματα. 
Ηδη το ανασκαφικό έργο συγκεντρώνει τα βέλη των τεχνικών υπηρεσιών για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εργοταξίων για την κατασκευή των σταθμών. 

   

Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια: