26.12.12

Στην Τουρκία: Αρχαία ελληνική αγορά θα ανοίξει για σύγχρονους εμπόρουςΔεκέμβριος 26, 2012.

Η αρχαία σκεπαστή αγορά στην πόλη της Τριπόλεως, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στο Ντενιζλί-Denizli, έχει πλήρως ανασκαφεί και αναστηλωθεί για εμπορικές δραστηριότητες.

Το παζάρι είναι άριστα διατηρημένο. Το επόμενο έτος θα έχει καθαριστεί εντελώς και θα ανοίξει για τους τουρίστες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ντενιζλί, Αμπντουλκαντίρ Ντεμίρ, η Τρίπολις ήταν μία από τις τρεις σημαντικές πόλεις της περιοχής κατά το 2ο αιώνα π.Χ., μαζί με την Ιεράπολη και τη Λαοδίκεια.

Ήταν κέντρο εμπορίου, κλωστοϋφαντουργίας και γεωργίας. Διάφορα πανεπιστήμια έκαναν ανασκαφές στην αρχαία πόλη επί 15 χρόνια.

Σήμερα, το τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Παμούκαλε, συνεχίζει την εξερεύνηση της περιοχής.

Το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε εδώ και πέντε μήνες και έχει αναδείξει σημαντικά μνημεία.

Μέχρι το τέλος του 2013, η Τρίπολις θα έχει ανασκαφεί πλήρως.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών στην Τρίπολη βρέθηκε η εσωτερική και η εξωτερική αγορά, οι δρόμοι έχουν καθαριστεί πλήρως. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Περίπου 336 χιλιάδες τουρκικές λίρες έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την πλήρη αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε ο κυβερνήτης.

«Ελπίζουμε ότι η καλοδιατηρημένη αρχαία σκεπαστή αγορά της πόλης θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες. Ήδη, από το τέλος του 2013, σχεδιάζουμε να την ανοίξουμε στο κοινό. Οι έμποροι θα μπορούν να ανοίξουν μαγαζιά στην παλιά αγορά».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η αρχαία ελληνική αγορά έχει διατηρήσει την αρχική της εμφάνιση. Πράγματι, φαίνεται λες και μόλις έχει κτισθεί.
«Πιστεύω ότι θα γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα τουρισμού στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής, Bahadır Durman,  είπε ότι η αρχαία πόλη της Τριπόλεως ήταν πλήρης με χώματα από τη διάβρωση του χρόνου.

«Βρήκαμε μια ισχυρή δομή σε βάθος 3,5-4 μέτρων και σε ένα σημείο ήταν η αρχαία αγορά, το επόμενο έτος θα καθαριστούν όλοι οι χώροι, οι οποίοι διατήρησαν την αρχαία ισχυρή δόμησή τους, όσο καμία άλλη αρχαιολογική περιοχή. Βρέθηκαν, επίσης, κτήρια κατοικιών, λουτρά, θέατρα και ένα μεγάλο γήπεδο», είπε ο Ντούρμαν.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: