17.11.12

Οστά αρχαίων γιγάντων βρέθηκαν στην ΙταλίαΚοντά στην ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκε παλαιός ανθρώπινος σκελετός με φανερά σημεία γιγαντισμού.

Πρόκειται για οστά ενός άνδρα που είχε ύψος 202 εκατοστά και ο οποίος στους σύγχρονούς του  έδειχνε ως γίγαντας, αφού περί τον 3ο αιώνα ο μέσος άνθρωπος είχε ύψος  μόλις 167 εκατοστά. Ενώ σήμερα ο υψηλότερος φθάνει τα 251 εκατοστά.


Ο γιγαντισμός είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται σε τρία άτομα ανά εκατομμύριο. Όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία με τη λειτουργία του αδένα της υπόφυσης που βρίσκεται στη βάση του κρανίου.

Στην αρχαιότητα όπως φαίνεται γινόταν το ίδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οστά γιγάντων έχουν βρεθεί  και εκτίθενται στην Πολωνία και την Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καλαμάτας είχαν βρεθεί οστά γιγάντων πριν από έναν αιώνα.

Ο σκελετός που βρέθηκε κοντά στη Ρώμη αποτελεί ενδεικτικό κρούσμα του γιγαντισμού στην αρχαιότητα.

Τα λείψανα βρέθηκαν το 1991 σε ανασκαφές στην νεκρόπολη του Fidenae.
Οι αρχαιολόγοι  είχαν παραξενευτεί από το μεγάλο τάφο,  και τα περίεργα γιγάντια οστά.

Ο σκελετός μεταφέρθηκε στο εργαστήριο της Παλαιοπαθολογίας του πανεπιστημίου της Πίζας, στην Ιταλία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν  την παραμόρφωση που αντιστοιχούσε στο κρανίο του όγκου της υπόφυσης, η οποία οδήγησε στην ανεξέλεγκτη παραγωγή της αυξητικής ορμόνης.

Αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν σχετικά νωρίς στα 16 έως 20 χρόνια τους, γιατί ο γιγαντισμός συχνά προκαλεί καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, αλλά στην προκείμενη περίπτωση τα αίτια του θανάτου είναι άγνωστα.

Γνωστός για το γιγαντισμό του ήταν ο αυτοκράτορας της Ρώμης Μαξιμίνος ο Θραξ, που βασίλευσε  από το 235 έως το 238 και περιγράφεται από τους συγχρόνους του ως «άνθρωπος βουνό», ωστόσο,  δεν πέθανε από αίτια του γιγαντισμού του.


Πηγή:  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: