9.10.12

Σερβία: Ανακαλύφθηκε μαρμάρινη κεφαλή της θεάς ΑθηνάςΟκτώβριος 9, 2012.

Σερβία.

Στο Σίρμιο, στην αρχαία πόλη της Κάτω Πανονίας, σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από ομάδα Σέρβων αρχαιολόγων, εντοπίστηκε στο «Imperial Palace Sirmium» μια μαρμάρινη κεφαλή, πιθανόν της θεάς Αθηνάς, του τέλους του δεύτερου αιώνα.

Ο Δρ Ιβάν Πόποβιτς, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, είπε ότι η μαρμάρινη κεφαλής της Αθηνάς βρέθηκε ενσωματωμένη στα τοιχώματα ενός μεσαιωνικού τείχους.

Οι εργασίες στο χώρο συνεχίζονται εδώ και δέκα χρόνια και έχουν γίνει σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Μία άλλη κεφαλή της θεάς Αθηνάς του πρώτου αιώνα είχε ανακαλυφθεί πριν λίγα χρόνια, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είχε φιλοτεχνηθεί στην Ιταλία  και μεταφέρθηκε από τους Ρωμαίους στο Σίρμιο.

«Βρήκαμε  και άλλα κομμάτια από μάρμαρο που ανήκουν στο ίδιο σύνολο. Στο δυτικό τμήμα της περιοχής αυτής, το 2005, ανακαλύψαμε μία καλά διατηρημένη μαρμάρινη κεφαλή της Αθηνάς, προστάτιδα του Σίρμιου. Η κεφαλή ήταν σκαλισμένη στο στέμμα της πόλης, καθώς υπάρχαν και ειδώλια γύρω της», είπε ο Πόποβιτς.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: